Mikrokrediti za podršku
0

EBRD odobrio Prizmi pet miliona eura

Sarajevo-x.com
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Mikrokreditnoj fondaciji Prizma, jednoj od najuspješnijih mikrofinansijskih institucija u Bosni i Hercegovini, kreditno zaduženje u iznosu od pet miliona eura.

Navedena sredstva odobrena su unutar ''Finansijskog okvira za zemlje zapadnog Balkana i Hrvatsku'' s ciljem podrške mikro, malim i srednjim poduzetnicima u Bosni i Hercegovini, kroz omogućavanje pristupa kvalitetnim finansijskim uslugama, izjavio je novoimenovani direktor rezidentne kancelarije EBRD-a u BiH dr. Libor Krkoska.

Dr. Kenan Crnkić, predsjednik Uprave Mikrokreditne fondacije Prizma izjavio je da Prizma, na osnovu kontinuiteta svog uspješnog poslovanja te značajnog broja domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, uživa povjerenje velikog broja lokalnih i međunarodnih investitora.

''Ipak, za nas posebnu privilegiju i čast predstavlja činjenica da je i jedan takav renomirani investitor, kao što je EBRD, ukazao svoje povjerenje i podršku Prizmi, prepoznavši u njoj sigurnog i pouzdanog dugoročnog partnera. Cijenimo da ovo predstavlja krunu naših dosadašnjih postignuća, ali i snažnu motivaciju da od sljedeće godine, kada svečano obilježavamo 15 godina postojanja i odlučnije započinjemo implementaciju naših novih strateških pravaca, dodatno osnažimo našu postojeću poziciju te na taj način doprinesemo neophodnoj konsolidaciji mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini i široj regiji.''

EBRD je jedan od najvećih međunarodnih institucionalnih investitora te najveći pojedinačni institucionalni investitor u BiH, koji je u vlasništvu 61 države, Evropske unije i Evropske investicione banke. Kroz svoje projekte prisutan je u 29 zemalja centralne Evrope i centralne Azije. Od početka svog rada u BiH, EBRD je investirao oko 1,4 milijarde eura u različite ekonomske sektore u zemlji te je mobilisao dodatne investicije u iznosu od 1,5 milijardi eura u više od 90 projekata.

Mikrokreditna fondacija Prizma je tržišni lider i vodeća mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Prizma ima 50 registrovanih filijala, iz kojih više od 250 mladih i visokoobučenih kadrova opslužuje više od 70.000 aktivnih klijenata u 100 opština na prostoru cjelokupne države. U svome dosadašnjem radu Prizma je podijelila 330.000 kredita u ukupnom iznosu od preko 530 miliona KM.

Ovaj kredit predstavlja nastavak saradnje koja datira iz 2007. godine, kada je Prizmi odobren inicijalni kredit u iznosu od četiri miliona eura, popraćen tehničkom pomoći u iznosu od 400.000 dolara, koji je uspješno implementiran.