Finansije
0

Dionice evropskih banaka u padu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dionice evropskih banaka u najvećim su minusima od početka godine - dionica Deutsche Bank pala je za 50 posto, a dionica Credit Suisse za oko 40 posto, navode ekonomski portali.

Stručnjaci procjenjuju da je razlog pada globalna zabrinutost zbog usporavanja ekonomija, dok je tržište posebno narušeno zbog slabijeg rasta kineskog privrede i rekordno niske cijene sirove nafte.

Tržište uporno ide unazad, ali stručnjaci vjeruju da je "dotaknuto dno" za dionice glavnih evropskih banaka i da su spremne za oporavak.

Credit Suisse ima stabilno upravljanje imovinom, pa smanjena vrijednost njene dionice nije realna.

Postoje problemi sa kojima se suočava bankarska industrija, kao što su regulatorni pritisci, ali to su prije svega negativne kamatne stope na depozite, jer im je to potpuno "nepoznata teritorija" - ocjenjuju ekonomski stručnjaci.

Danska Banka nedavno je priznala da će ih negativne stope koštati gotovo 15 posto neto prihoda ove godine.

Ipak, kada se pogleda valuacija dionica, one su toliko ekstremno jeftine da je oporavak izvjestan.

Evropska centralna banka i Bank of Japan žele poboljšati situaciju i podržati tržište na svaki način.

Politiku negativnih stopa ipak bi trebali preskočiti, jer se potvrdilo da ne donosi dobre rezultate s obzirom na velike sumnje koje postoje na tržištu - procjenjuju bankari.

Analitičari i ulagači trebaju na dionice evropskih banaka da gledaju iz makro perspektive i iz ugla ekonomije evropskih država.

Najnovija statistika pokazuje da je prodaja automobila u Evropi porasla za 6,3 posto u januaru, da nezaposlenost pada i da raste kreditiranje.