Povlačenje novca nepotrebno
0

Depoziti građana BiH su sigurni i u slučaju da euro propadne

SRNA
Depoziti građana u bankama u BiH su sigurni, bilo da su u devizama ili u domaćoj valuti, čak i u slučaju propasti eura, i građani ne trebaju povlačiti svoj novac jer nema razloga za to, rekli su Srni nadležni u entitetskim agencijama za bankarstvo te u komercijalnim bankama na ovom području.

"U najgorem slučaju, ako se i desi zamjena eUra nekom drugom valutom, uspostavit će se novi odnos prema konvertibilnoj marci koji će pratiti trenutni odnos eua i konvertibilne marke, te se konverzija uvijek može uraditi. Na primjer, ukoliko se bogate evropske zemlje vrate nacionalnim valutama, konvertibilnost KM se ponovo može vezati za neku jaku evropsku valutu, najvjerovatnije za njemačku marku u paritetu jedan na prema jedan". navode u Novoj banci.

Građani ne povlače ušteđevinu iz banaka Prema podacima Centralne banke BiH, na kraju septembra ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 6,88 milijardi KM, od toga depoziti u eurima 4,10 milijardi KM ili 59,6 posto.

U bankarskom sektoru u Republici Srpskoj štednja građana 30. septembra iznosila je 1.213.776.000 KM (bez tekućih računa građana), a mjesec dana kasnije 1.230.121.000 KM, zabilježivši stopu rasta od 1,3 odsto. Štednja u devizama sa stanjem na dan 30. septembar iznosila je 947.762.000 KM, a 31. oktobar 959.677.000 KM, sa stopom rasta od 1,3 posto,  kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Štedni ulozi građana u stranoj valuti, sa dominatnim učešćem eura, u bankama u Federaciji BiH zaključno sa 30. septembrom iznosili su 3,6 milijardi KM. Kod 15 banaka u FBiH koje su uključene u program osiguranog depozita, koji garantuje iznos do 35.000 KM, deponovano je 96,5 posto ukupnih depozita i 98,4 posto ukupne štednje, podaci su Federalne agencije za bankarstvo. 

I u jednoj i u drugoj agenciji ističu da nemaju saznanja da su građani u međuvremenu povlačili štedne uloge u većoj mjeri. U Raiffeisen banci BiH, Novoj banci i Procredit banci BiH tvrde da nije zabilježeno značajnije povlačenje depozita, niti konverzija štednje u eurima u neku drugu valutu, koji bi bili neuobičajeni za ovo doba godine.

Povećani upiti o konverziji

U Raiffeisen banci kažu da je jedino primjetan povećan broj upita građana u vezi sa konverzijom  štednih uloga u eurima  u američki dolar i švicarski franak, ali da je većina informativnog karaktera i da nije došlo do konverzije.

"Bankarski sektor u BiH je stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan i kao takav spreman je da odgovori zahtjevima koje pred njega stavljaju sadašnja dešavanja... U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, KM kao domaća valuta je fiksno vezana za euro (ranije za njemačku marku), te u potpunosti pokrivena deviznim rezervama kojima upravlja CB BiH, i građani BiH nemaju razloga za zabrinutost", navode u agencijama za bankarstvo.

Također ističu da su preduzete "sve aktivnosti usmjerene na smanjenje utjecaja globalne ekonomske krize na bankarski i ukupni ekonomski sistem FBiH i BiH". 

U Novoj banci kažu da ekonomska kriza koja je zadesila eurozonu nije utjecala na nivo depozita, te da je od početka kampanje štednje, 15. septembra, do sada oročeno 40 miliona depozita, od čega 63 posto u eurima, 34 posto u KM, 2,1 posto u švicarskim francma i 0,6 posto u ostalim valutama.

U ovoj banci ističu da nije registrovana pojačana pojava podizanja štednje, kao ni konverzija štednje u eurima u neku drugu valutu.
"To je na nivou uobičajenih konverzija koje su se dešavale i prije turbulencija koje su nastupile u eurozoni i stabilnost valutnog odnosa nije dovedena u pitanje", tvrde u ovoj banci.

Stručnjaci ne savjetuju povlačenje sredstava

Nova banka, kako se navodi u njihovom dopisu, ne sugeriše povlačenje sredstava, jer je stabilna institucija sa dovoljnim iznosom rezervi da se zaštiti od velikih udara. I Nova banka je članica Agencije za osiguranje depozita, odnosno osigurava ukupne depozite klijenta do 35.000 KM. 

Iznos ukupno oročenih depozita u Raiffeisen banci BiH sa 30. junom iznosio je oko milijardu i 324 miliona KM, od čega se milijardu i 80 miliona KM odnosi na oročenu štednju građana - fizičkih lica. 

I u ovj banci tvrde da nisu zabilježene značajne promjene u podizanju depozita u eurima, niti u bilo kojoj drugoj valuti, koje bi bile neuobičajene za ovaj period godine. 

Bankarski sistem BiH stabilan

Takođe, u Raiffeisen banci ističu da nema potrebe za bilo kakvim podizanjem depozita s obzirom da je bankarski sistem u BiH stabilan i siguran. 

Klijenti takođe iskazuju interes u vezi sa trendom kretanja pojedinih svjetskih valuta, kao i o trenutnoj vrijednosti svjetskih valuta na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prema mišljenju ekonomista Raiffeisen banke, građani BiH nemaju razloga za zabrinutost i eventualno povlačenje depozita bilo bi potpuna besmislica koja vlasnicima sredstava ne bi donijela nikakvu korist.

"Zbog toga je držanje novca na računima banaka potpuno logičan i normalan izbor", navode u ovoj banci. 

Direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom u Procredit banci BiH Biljana Hadžimustafić Jevtić rekla je da je ova banka u proteklom periodu imala nekoliko pojedinačnih zahtjeva klijenata vezanih za zamjenu evarskih štednih uloga u KM, švicarski franak i američki dolar, ali da u posljednjih mjesec dana nije evidentirano pojačano podizanje štednih uloga.

"Procredit banka je u svakom momentu spremna da blagovremeno i efikasno odgovori na sve zahtjeve klijenata", kaže ona. 

Ni u ovoj banci ne vjeruju da EU neće pronaći rješenje za prevazilaženje krize i da će doći do propasti eura.

"Odluka o tome u kojoj valuti je najisplativije štedjeti je svakako individualna, ali imajući u vidu činjenicu da su zemlje EU mnogo uradile na izgradnji zajedničke valute te da se ne radi o krizi valute nego dužničkoj krizi, nije realno očekivati da eurozona neće pronaći rješenje za prevazilaženje krize", kaže Hadžimustafić Jevtić.