Finansije
0

Davos: Centralna banka SAD-a će povisiti kamate

Anadolija
Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povisit će kamate u 2015. godini, izjavila je generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu Lagarde je danas kazala da SAD jačaju i da je podizanje iznosa kamate dobar znak.

"Stopa zapošljavanja u SAD-u raste, dok stopa nezaposlenosti opada, a ima izgleda i da će se inflacija kretati u pravom smjeru", kazala je Lagarde.

"Guvernerka Centralne banke SAD-a Janet Yellen odradila je odličan posao sarađujući sa tržištem, no proces neće biti bezbolan. Podizanje iznosa kamata će nemonovno imati 'nuspojave, prelivanja i nestabilnosti'", dodala je.

Lagarde se obraćala na okruglom stolu organizovanom na temu "Kvantitativnih olakšica". Kazala je da politika Centralne banke Evrope već pokazala svoju efikasnost.

"Pogledajte na tržišta i na očekivanja i vidjet ćete da je politika kvantitativnih olakšica već sada efikasna", kazala je Lagarde.

Kvantitativne olakšice su nestandardne mjere monetarne politike. Centralna banka elektronski izrađuje dodatni novac kojim kupuje finansijska sredstva. Cilj je stimulisati ekonomiju kada standardna monetarna politika postane neefikasna.