SAD
0

Citigroup preuzela posrnulu banku Wachovia

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Kao nova posljedica finansijske krize u SAD-u, u ponedjeljak je objavljeno da će Citigroup Inc. preuzeti bankarske operacije banke Wachovia Corp., prema sporazumu koji je ishodila Savezna korporacija za osiguranje depozita - FDIC.

Citigroup će preuzeti do 42 milijarde dolara gubitaka od 312 milijardi dolara kreditnog portfelja Wachovie, dok će FDIC pokrivati sve preostale gubitke, objavila je ta vladina agencija u ponedjeljak.

Citigroup će izdati 12 milijarda dolara u povlaštenim dionicama i zalozima za FDIC.

Sporazum jako proširuje mrežu poslovnica Citigroupa i osigurava njegovo mjesto među 'velikom trojkom' američke bankarske industrije - zajedno s Bank of America i J.P. Morgan Chase.

No sporazum ima svoju cijenu, Citigroup je u ponedjeljak objavila da će prodati 10 milijardi u običnim dionicama i prepoloviti svoju kvartalnu dividentu na 16 centi po dionici kako bi ojačala svoj kapital, prenosi MSNBC News.

Sporazum je postignut nakon što je tokom vikenda obaviješteno da Citigroup i Wells Fargo & Co. pregledavaju poslovne knjige Wachovije, čiji su gubici naglo porasli nakon loše tempirane kupnje hipotekarnog kreditora Golden West Financial Corp., 2006. godine.

Wachovia je kao i Washington Mutual Inc., koju su savezne vlasti preuzele prošle sedmice, bila veliki izdavatelj hipotekarnih stambenih kredita s promjenjivom kamatom, koji su nudili niske rate u prve dvije godine otplate, a kasnije bi one višestruko rasle.

Zakašnjenja i prekidi otplate rata te vrste kredita posljednjih su mjeseci narasli na rekordnih devet posto dužnika, što je donijelo ogromne gubitke bankama i drugim ulagačima.

Finansijski derivati oslonjeni na te kredite, s kojima se trgovalo na berzama, postali su nelikvidni teret u bankovnim bilancama, zbog čega je vlada pripremila program njihova diskontnog otkupa, vrijedan 700 milijardi dolara, o kojem će Predstavnički dom Kongresa glasati u ponedjeljak.

FDIC je objavio u ponedjeljak da Wachovia nije propala, te da su svi depozitari zaštićeni i da neće biti troškova za Fond osiguranja depozita.

Predsjednik američke središnje banke-Federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke saopćio je u ponedjeljak da podržava "pravodobnu akciju" FDIC-a koja pokazuje "vladinu nepokolebljivu predanost finansijskoj i privrednoj stabilnosti".

Ministar finansija Henry Paulson također je pozdravio prodaju Wachovie korporaciji Citigroup, rekavši da će to "ublažiti moguće tržišne poremećaje".

Paulson se saglasio s ocjenom FDIC-a i FED-a da bi "propadanje Wachovije predstavljalo sustavni rizik" za finansijski sistem zemlje.

U vrijeme objavljivanja izvještaja o preuzimanju, dionica Wachovie pala je za 91 posto na 94 centa na njujorškoj berzi- NYSE, javila je Hina.

Na zatvaranju trgovanja u petak, dionica Wachovie bila je 10 dolara, što je pad od 74 posto od početka godine.

Nakon postizanja sporazuma o Wachoviji, za većinu ugroženih najvećih finansijskih institucija u SAD-u nađena su rješenja ili se ona razrađuju.

FDIC procjenjuje da ima još 117 banaka i drugih finansijskih firmi koje su u teškoćama u drugom tromjesečju, što je najviše od 2003. godine, te da bi se taj broj mogao i povećati u trećem tromjesečju.

S preuzimanjem Wachovie, Citigroup je ponovno preuzela naslov najveće banke u SAD-u po ukupnoj imovini. S Wachoviom, banka sada ima imovinu od 2,91 milijardi dolara.

Prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji, Bank of America, koja je nedavno preuzela posrnulog investicijskog diva Merrill Lynch, ostaje najveća američka banka, a slijede J.P. Morgan Chase na drugom i Citigroup na trećem mjestu.