Finansije
12

Bitcoin - valuta za budućnost ili ispomoć kriminalcima

SRNA
Virtuelni novac bitcoin sve više je u upotrebi, mada monetarni regulatori ne žele da ga nazovu valutom, dok su neki eksperti zabrinuti zbog nelegalnih transakcija koje se vrše uz pomoć bitcoina.

Bitcoin ima ograničenja za obim emisije, dok je inflacija isključena od samog početka. Kako kažu eksperti, to omogućava elektronskoj valuti da se postepeno učvrsti na tržištu.

Zabrinutost centralnih banaka eksperti objašnjavaju time što bitcoin kao fenomen do kraja nije proučen. Osim toga, bilo je više slučajeva kada su vlasnici virtuelnog novca gubili svoje ušteđevine zbog volatilnosti ili krađa.

Jednom je bitcoin u toku mjeseca dana poskupio šest puta. Zatim je naglo pao, pojeftinivši trostruko u odnosu na dolar.

Bilo je i prevara, kada je sa uloga vlasnika virtuelne valute otpisano 96 hiljada bitcoina. Prema kursu tog vremena to je bio iznos veći od 100 miliona dolara?!

Ali, nije poznato ko je to učinio, jer su transakcije u toj valuti - anonimne. I pored toga, bitcoin uživa popularnost, a nije isključeno da će se broj obožavalaca povećavati.

Aduti elektronske valute su – anonimnost, udobnost korištenja i mogućnost da se zaradi na razlici kursa.

Ipak, osvajanje tržišta kapitala nije jednostavan zadatak. Nepovjerenje prema kriptovalutama će dugo trajati - napominju eksperti.

U posljednje vrijeme zabilježen je niz skandala povezanih sa prodajom oružja i droge. Obračunavanja u tim operacijama izvršena su uz pomoć bitcoina.

Zbog toga su vlasti mnogih zemalja odlučile da uvedu ograničenja za korištenje virtuelnih valuta. Među prvima to je učinila Rusija.

U februaru ove godine Centralna Banka Rusije svrstala je operacije sa virtuelnim valutama, uključujući bitcoin, u pranje novca i finansiranje terorizma.