Finansije
0

BBI: Fond povjerenja među deset najinovativnijih u IDB grupi

FENA
Trust Fund (Fond povjerenja) BBI banke za finansiranje malih i srednjih projekata namijenjenih za održivi povratak izbjeglica u Bosni i Hercegovini izbran je među 10 najinovativnijih u IDB (Islamska razvojna banka) grupi.

Islamska razvojna banka (IDB) odabrala je u deset najinovativnijih u konkurenciji 57 zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC) i pet zemalja posmatrača.

Kriterij prema kojima je peteročlana Komsija IDB-a birala najbolje projekte bili su inovativnost, mogućnost kreiranja dodatnih vrijednosti, održivost i razvojni potencijal projekta.

Fond povjerenja osnovan je 2007. godine i implementiran u suradnji s Fondom za održivi povratak Organizacije islamske konferencije (OIC) u BiH i Rijasetom Islamske zajednice u BiH, s namjerom da finansira održivi povratak izbjeglica u BiH, te razvoj poljoprivredne proizvodnje dajući im neinteresne pozajmice i finansiranja s neznatnom profitnom maržom.

Tada su za održivi povratak izbjeglica osigurana tri miliona američkih dolara. Iznos pozajmica povratnicima kretao se u rasponu od hiljadu do sedam hiljada američkih dolara, a u posebnim uvjetima, kada su u pitanju veći kolektivni projekti i do 150 hiljada dolara.

Od početka osnivanja do danas, 3.200 povratnika u Republiku Srpsku i drugih porodica koje nemaju stabilan prihod, a koje se bave poljoprivredom koriste ova sredstva, pa je ukupni portfolio Fonda sada 5,9 miliona dolara što je gotovo dvostruko u odnosu na početnu visinu kapitala.

Korisnici su sredstva vraćali u periodu od jedne do četiri godine, a podatak da je naplata 93 posto govori u prilog činjenici da su sredstva uspješno investirana.

Finansirani su mikro i mali projekti u poljoprivredi, kao što je stočarstvo i proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvodnja hrane, meda, otvaranje ribnjaka te uzgoj ljekovitog bilja.

Na osnovu iskustva BBI banke u radu „Fonda povjerenja“, koji je pokrenut kao pilot projekt, isti projekt pokrenut je i na Kosovu, a u planu je pokretanje istih projekata u Makedoniji i Ukrajini, saopćio je Ured za odnose s javnošću BBI.