Finansije
364

BBI banka povećala kapital za 30 miliona KM i najavila otvaranje prvog ureda u Dubaiju

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna Bank International (BBI), prva banka u BiH i regionu koja posluje u skladu s islamskim principima, zajedno sa svojim dioničarima odlučila je nastaviti podržavati bh. privredu i investirati u rast banke, a danas su objavili da povećavaju osnovni kapital banke za 30 miliona KM, što omogućava podršku bh. privredi 240-250 miliona KM.

"Ovime je u posljednje dvije i po godine kapital povećan za 60 miliona KM, a mislim da je to najveće povećanje u bankarskom sektoru u BiH. Ovo povećanje nam omogućava podršku privredi 240-250 miliona novih plasmana na tržištu u projekte i nove inicijative u našoj zemlji", kazao je generalni direktor BBI banke Amer Bukvić na konferenciji za medije upriličenoj danas u Sarajevu.

Najavio je i nove ponude koje BBI priprema za svoje klijente, stanovništvo i pravne osobe.

"Pored toga, BBI banka je donijela odluku da otvori urede za saradnju sa poslovnim partnerima u svijetu, tako da ćemo za desetak dana otvoriti prvi ured u Dubaiju, a u narednih nekoliko mjeseci i u ostalim zaljevskim zemljama Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, a kao što smo najavili na Sarajevo Business Forumu, u pregovorima smo i za otvaranje ureda u Indiji i Kini", dodao je Bukvić.

Kako je naveo, ovim će se omogućiti veće prisustvo bh. privrede u tim zemljama, otvaranje tržišta našim proizvođačima i novih linija za investiranje u BiH.

"Kao što znate, BBI banka je u vlasništvu Islamske razvojne banke koja je u vlasništvu 57 zemalja Organizacije islamske konferencije (OIC), znači 57 ministarstava finansija, i to je naš najveći dioničar. Pored toga imamo i Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank u vlasništvu država Dubai i Abu Dhabi", podsjetio je direktor BBI banke.

Po visini uplaćenog kapitala, sa novih 110 miliona KM, BBI banka je četvrta u FBiH, a peta u BiH. Ukupni kapital (uplaćena+akumulirana dobit) je sada 130 miliona KM, a adekvatnost kapitala 19,18, dok je prosjek u FBiH 15,44.

"Mislim da od srednjih banaka pa i velikih, imamo najveću stopu adekvatnosti kapitala na bh. tržištu. BBI banka je primjer green field investicije. Ona je došla do toga da danas ima aktivu od približno 740 miliona KM, dok smo plasirali više od pola milijarde KM u bh. privredu. Putem različitih linija finansiranja: Svjetske banke, IFAD-a, Turske finansijske linije, BBI banka kontinuirano nalazi nove izvore sredstava za bh. privredu. Samo iz Turske finansijske linije u pokretanje proizvodnih pogona u poljoprivredi, turizmu, industriji i otvaranju novih radnih mjesta za povratnike do sada je plasirano 135 miliona KM. Od ovog iznosa 87 miliona je plasirano za 165 pravnih osoba, što je omogućilo direktno zapošljavanje 1.540 radnika, a indirektno dodatnih 780 kooperanata. Također, plasirano je 48 miliona za fizičke osobe, odnosno za 3.661 korisnika, uglavnom povratnika, koji su na ovaj način osigurali stalne ili dodatne izvore prihoda. Iz ove linije 2.021 krajnji korisnik dobio je finansiranja po stopi od nula posto i za ovu svrhu banka je izdvojila 25 miliona KM. Na ovaj način BBI banka daje doprinos samoodrživom povratku i razvoju društva u kojem poslujemo. Ono što nas čini posebnim je da smo počeli organski rasti i jedan smo od rijetkih primjera kretanja od nule i izrastanja blizu velikih banaka", dodao je Bukvić.

BBI banka je u posljednjih 10 godina najbrže rastuća banka, prosječno 20 posto godišnje, a nakon ekonomske krize 2008. godine u slučaju kreditnog portfolija druga najbrže rastuća banka. Broj poslovnica u posljednjih 10 godina povećali su sa tri na 30, a broj zaposlenih sa 32 na 365.

"U isto vrijeme rasla je i profitabilnost banke - u prošloj godini imali smo porast od 40 posto, a godinu prije 35 posto. Očekujemo nastavak tog trenda i u budućnosti", izjavio je direktor BBI banke.

Otkrio je planove na kojima će BBI banka raditi u narednom periodu, a to su osiguravanje novih sredstava za preduzeća i privredu BiH, dovođenje investicija kroz Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koju već sedam godina zaredom organizuje ova banka te razvijanje mladih kadrova - obučavanje i školovanje u brojnim zemljama svijeta.