Finansije
4

Barth: Bankarski sistem u BiH relativno stabilan

FENA
David Barth
David Barth
U organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Sarajevu je danas upriličen okrugli sto o temi "Reforma bankarske supervizije u Bosni i Hercegovini" za supervizore i regulatore agencija za superviziju banaka, Centralne banke BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH i Udruženja banaka.

Okrugli sto je organiziran uz podršku USAID-ovog projekta iz oblasti finansijskog sektora "Partnerstvo za unapređenje ekonomskih reformi" radi predstavljanja regionalnih koncepata uključenih u implementaciju međunarodnih standarda bankarske supervizije (Bazel II/III, čija svrha je jačanje kapitalnih zahtjeva banaka, povećanje likvidnosti, te jačanje bankarskog sektora), kao i napretka u reformi bankarske supervizije u BiH.

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth izjavio je da je ovaj događaj izuzetno važan u vremenu globalne ekonomske krize te da će s visokim funkcionerima biti razmatrane teme poput važnosti bankarske regulative, transparentnosti i održanja efikasnosti finansijskog sistema.

Dodao je da smo svjedočili da je, dok su u vremenu globalne krize propadale banke širom svijeta, bankarski sistem u BiH bio relativno stabilan, što objašnjava činjenicom da su ovdašnje regulatorne institucije nezavisne od političkih utjecaja i posvećene provođenju regulatornih standarda koje osigravaju transparentnost i stabilnost.

"Najvažnija stvar koju u ovom trenutku možemo učini za građane BiH je promoviranje politika i procedura koje će voditi sigurnijoj ekonomskoj budućnosti i novim radnim mjestima", naglasio je Barth.

Davor Holjevac, viši savjetnik u Uredu guvernera Hrvatske narodne banke, rekao je da je, iz iskustva Hrvatske, uvođenje međunarodnih standarda bankarske supervizije (Bazel II/III) dugotrajan proces u koji se mora krenuti, ali da uvijek treba voditi računa o državnom interesu, jer ne postoje savršeni standardi.

"Struktura vlasništva u bankarstvu Bosne i Hercegovine i Hrvatske je vrlo slična, u obje zemlje je više od 80 posto kapitala u vlasništvu stranaca, što znači da će se globalni trendovi u poslovanju odražavati na ova tržišta bez obzira na administrativne granice", istakao je Holjevac.

Smatra da je Hrvatska pogriješila što je u fazi rasta u nekim segmentima bila previše liberalna, te da je trebala stvoriti veće "amortizere", iako tvrdi da su bili izuzetno rigidni i stvorili "amortizere" koji su im omogućili da gotovo bezbolno prođu kroz globalnu krizu.

"To bi trebala biti pouka za regulatore u BiH, da standarde koje su uspostavili drže što duže da bi sistem funkcionirao stabilno", poručio je Holjevac.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš kazao je da je pred Bosnom i Hercegovinom implementacija Bazel II standarda, jer bankarska regulativa mora biti usklađena s evropskom u procesu pristupanja EU.

"Riječ je o međunarodnom sporazumu o kapitalu, koji je kasnije dopunjavan Bazelom II+ i Bazelom III, a predstavlja novi pristup procjenama bankarskih rizika i na osnovu toga potrebnog kapitala koji banke moraju imati. BiH je u potpunosti implementirala Bazel I, što je rezultiralo ovako stabilnim bankarskim sistemom", potcrtao je Barth.