Real Madrid u problemima
0

Banka preuzima vlasništvo nad Cristianom Ronaldom i Kakom?

Klix.ba
Cristiano Ronaldo i Kaka (Foto: AFP)
Cristiano Ronaldo i Kaka (Foto: AFP)
Uprkos redovnim uplatama rata kredita Centralna banka Evrope mogla bi uskoro preuzeti vlasništvo nad nogometašima Real Madrida Cristianom Ronaldom i Kakom.

Real Madrid je 2009. godine od španske banke Bankia uzeo kredit od 76 miliona dolara kako bi doveo Brazilca iz Milana i Portugalca iz Manchester Uniteda. U međuvremenu, Bankia je zapala u velike finansijske probleme.

U slučaju da proglasi nesolventnost, prema ugovoru između Real Madrida i te banke, vlasništvo nad dvojcem će pripasti Centralnoj banci Evrope od koje je prvobitno i uzet kredit.

O ovom svojevrsnom presedanu u nogometu protekle sedmice pisali su Süddeutsche Zeitung i Financial Times. Bankia je već založila prava na ova dva igrača s ciljem ubrzanja proglašenja likvidnosti. Ukoliko se to ne desi, igrači će biti iskorišteni kao monetarno sredstvo plaćanja kredita između dviju banaka.

Ipak, ekonomski stručnjaci firme Sintetia kažu da do ovakvog scenarija neće doći, jer Real Madrid redovno izmiruje obaveze prema banci koja je još uvijek solventna.