Finansije
0

Banka Credit Suisse predviđa krah eura u januaru

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Velika švicarska banka Credit Suisse predviđa krah eura i to vrlo vjerovatno do sredine januara.

U izvještaju bankara se dodaje da će se kriza u eurozoni odraziti na do sada jake financije Francuske i Njemačke, kao i na najjače banke, piše Wall Street journal.

Švicarci u svojoj prognozi ističu da, ukoliko se ne dogodi nešto "revolucionarno" u razmišljanju čelnika EU, može se očekivati poplava krize od koje niko neće biti pošteđen.

"Bitno je vrijeme kada će se shvatiti da se treba okrenuti racionalnom ponašanju u bankarskom sektoru", smatraju švicarski analitičari, dodajući da bi Evropska centralna banka trebalo da preuzme istaknutiju ulogu u sprečavanju kolapsa eurozone, odnosno financijskog sektora.

Analitičari upozoravaju da bankarskom sektoru u Evropi prijeti novi šok, nakon što su kompanije i štediše u problematičnim zemljama eurozone posljednjih nedjelja povukli milijarde eura depozita iz banaka.

Brojne italijanske i španske banke nedavno su objavile smanjenje sredstava na depozitima velikih korporacija i drugih institucionalnih klijenata, i to tempom koji se mjeri u dvocifrenim procentima.

Depozitna baza španskih banaka u trećem kvartalu 2011. smanjena je za 48 milijardi eura, objavila je španska centralna banka. Domino-efektom povećale su se i pozajmice bankama iz Evropske centralne banke, na rekordni nivo od 2009. godine.
Banke u zemljama poput Španije, Italije i Portugala pokušavaju da zadrže klijente i privuku nove, rekordno visokim kamatama na depozite, ali time povećavaju i cijenu vlastitih transakcija.

Tako je u Italiji samo u septembru kamata na depozite porasla na 2,6 odsto, gotovo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom ove godine.

Bankarski sektor, osim masovnog povlačenja depozita, ugrožen je i zbog činjenice da evropskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrijednosti od 800 milijardi eura.