Finansije
0

Banja Luka: Počela isplata deponenata Bobar banke u likvidaciji

Anadolija
U 35 filijala Unicredit Banke Banja Luka danas je počela isplata osiguranih depozita u visini do 50 hiljada KM deponenata Bobar banke a.d. Bijeljina u likvidaciji.

Presjek stanja o tome koliko je klijenata ostvarilo svoje pravo na isplatu depozita radi se iz sata u sat, navela je za Anadolu Agency Marina Marijanović Stupar, šef komunikacija u Unicredit banci Banja Luka.

Istakla je da se isplata odvija prema predviđenom planu te da klijenti Bobar banke dolaze, ali se ne stvaraju gužve, jer su ranije svi bili pismeno obavješteni da će se isplate osiguranih depozita vršiti prema ranije sačinjenom abecednom redu.

„U narednim danima svi će doći na red i ostvariti svoja prava. Ono što u ovom trenutku bilježimo jeste povećan broj poziva na naše info telefone putem kojih se građani koji žive u inostranstvu mogu informisati“, pojasnila je Marijanović Stupar.

„Dodala je da klijenti svoje pravo na isplatu osiguranih depozita ne gube u narednih pet godina, „ali da je predviđeno da proces realizacije njihovih prava završi u narednih deset dana kako je to procijenjeno u saradnji s Agencijom za osiguranje depozita BiH“.

Građani koji su jutros došli u Unicredit banku kazali su da su na vrijeme obaviješteni o načinu na koji će im depoziti biti isplaćeni. Dodaju da su zadovoljni kako taj posao obavljaju službenici Unicredit banke, ali nisu bili raspoloženi da se predstave ili dozvole da ih se fotografira.

Isplatom osiguranja Agencije za osiguranje depozita BiH je obuhvaćeno 21.379 deponenata kojima će biti isplaćeno 86 miliona i 610 hiljada KM. U ovaj iznos, pojasnio je ranije Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, uračunata je i pripadajuća kamata na deponovane iznose obračunata na dan 23. decembar 2014. godine.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo RS  je 23. decembra Bobar banci oduzela licencu za rad i na prijedlog privremenog upravnika Save Ševaljevića pokrenula proces njene likvidacije.