Finansije
21

Austrija najavila otvaranje prve banke zasnovane na šerijatskim principima

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Austrijska banka BAWAG P.S.K najavila je da će u februaru omogućiti klijentima koji imaju tekuće račune da posluju po šerijatskim principima preko banke. To, između ostalog, podrazumijeva zabranu poslova koji su usko vezani s kamatom, alkoholom, kockanjem, pornografijom ili oružjem.

Banke po islamskim principima posluju tako da zaobilaze klasičnu kamatu, odnosno "zelenaštvo", što je islamom zabranjeno, a to regulišu određenim kompenzacijama u dogovoru s klijentom.

To će biti prva banke te vrste u Austriji, a ta vijest nije prošla bez oštre reakcije građana. Na Facebooku je već osnovana grupa koja iskazuje bojkot otvaranju banke prema islamskim principima u Austriji.

Građani ističu bojaznost da će klijenti s islamskim bankovnim računima imati povlašten položaj, što su iz banke negirali. Iz BAWAG P.S.K banke su poručili da bilo ko, bez obzira na vjeru ili naciju, može otvoriti bankovni račun na bazi islamskog bankarstva, ukoliko smatra da će mu to donijeti koristi.

Ranije je princip banaka koje posluju prema islamskim principima započet u Velikoj Britaniji, koja je od evropskih zemalja prva uvela taj način poslovanja, a nakon analize ustanovljen je porast poslovanja tih banaka u Velikoj Britaniji.

Islam je druga po veličini religija u Austriji, a banka BAWAG P.S.K želi iskoristiti ciljanu klijentelu od blizu 600.000 muslimana koji žive u toj zemlji.