Finansije
8

Appleov profit opao prvi put u 10 godina

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Tehnološki gigant Apple objavio je pad profita prvi put u posljednjih 10 godina. Ovo bi moglo utjecati na promjenu vrijednosti ove kompanije na tržištu.

Analitičari su očekivali pad od 18 posto u zaradi kada je kompanija objavila rezultate trgovanja za drugo tromjesečje.

Tehnološki gigant objavio je da je profit za prva tri mjeseca 2013. godine opao za 2,1 milijardu američkih dolara i iznosi 9,5 milijardi.

No, rezultati su mnogo bolji nego što su očekivani zahvaljujući velikoj prodaji iPhonea i iPada, koja je povećala prihode za 43,6 milijardi dolara. Kompanija je izjavila kako je prodala 37,4 miliona iPhonea i 19,5 miliona iPada tokom tri mjeseca. No, priznali u kako su prodali samo četiri miliona Macova.

Odmah nakon objave Appleov tim je najavio povećanje profita na 100 milijardi dolara do 2015. godine. Prema spekulacijama, više cijene komponenata i manji troškovi za neke od njihovih proizvoda progutali su profit ove kompanije i gurnuli je na marginu.

"Naš tim vrijedno radi na izvanrednim novim hardwareima, softwareima i uslugama, i veoma smo uzbuđeni zbog novih proizvoda", rekao je izvršni direktor Tim Cook.

Uprkos padu, tržište je reagovalo pozitivno ohrabreno činjenicom da rezultati nisu gori nego što se očekivalo.

Američkim tržištem kruže i spekulacije kako je prodaja iPhonea, koji zaradi više od polovine Appleovog profita, usporio brže od očekivanog, jer su Samsung i druge konkurentne kompanije preplavile tržište jeftinijim uređajima.

Vezani članci