Finansije
4

Agencija za bankarstvo RS-a: Banke iz BiH se ne nalaze ni pod kakvim sankcijama EU

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Javnost i analitičari i dalje spekulišu o stavljanju BiH na "sivu listu" Evropske unije. Iz Agencije za bankarstvo RS-a poručuju kako se banke iz naše zemlje ne nalaze pod bilo kojim sankcijama evropskih bankarskih institucija.

Kako su nam kazali, FATF i Moneyval su dvije ključne organizacije koje nadziru borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma u Evropi i svijetu.

FATF (Radna grupa za finansijsku akciju protiv pranja novca) je međunarodno tijelo kojeg čine najrazvijenije zemlje svijeta i zaduženo je za praćenje i provođenje mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Objavljivanjem 40 preporuka uspostavljeni su standardi za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, a FATF prati progres u implementaciji mjera i tehnika koje se primjenjuju u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Sve zemlje dužne su provoditi i usklade lokalno zakonodavstvo s navedenim preporukama.

"FATF je stavila BiH na sivu listu, odnosno na popis zemalja koje nisu u potpunosti uskladile svoju legislativu i mehanizme definirane preporukama FATF-a", rekli su iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Kako kažu, Moneyval (Odbor za evaluaciju mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma) je odbor Vijeća Evrope, čiji je zadatak vršenje pojedinačnih i zajedničkih procjena postojećih mjera za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma kod zemalja koje nisu članice FATF-a. U svom radu Moneyval se oslanja na iskustva i procedure FATF-a.

"BiH se ne nalazi na Moneyval sivoj listi zemalja od septembra 2015. godine i od tada je stavljena u rang zemalja s redovnom procedurom izvještavanja", kazali su iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Ističu da je FATF u proteklom periodu dao određene preporuke BiH poput usklađivanja Krivičnog zakona u dijelu koji nalaže zamrzavanje imovine terorista, provedbu odgovarajućih mjera za kontrolu neprofitnih organizacija, uspostavljanje odgovarajuće kontrole pograničnog prometa stranih valuta, osiguravanje odgovarajuće procedure oduzimanja imovine i uspostavu odgovarajućeg nadzornog okvira, koje je BiH u većem dijelu implementirala. Dodaju da su ostale još dvije preporuke koje je neophodno implementirati do kraja godine.

"Kao što je navedeno, nijedna od navedenih preporuka FATF-a nije se odnosila na finansijski sektor u BiH. Agencija za bankarstvo Republike Srpske vrši nadzor finansijskog sektora u RS (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) i u području sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a kontrolama je utvrđeno da se banke iz RS, odnosno BiH ne nalaze pod bilo kojim sankcijama evropskih bankarskih institucija, niti se RS, odnosno BiH nalazi na 'crnoj listi' EU", rekli su iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Pojasnili su da pojedine banke iz Evrope i svijeta vrše dodatne provjere određenih transakcija zbog karakteristike same transakcije, odnosno klijenta koji izvršava tu transakciju.

"Takve provjere su uobičajene u bankarskom sektoru, jer i lokalna zakonodavstva i međunarodne preporuke predviđaju obvezu banaka da u određenim situacijama vrše dodatne provjere određenih transakcija ili klijenata", zaključuju iz Agencije za bankarstvo RS-a.