Finansije
14

Agencija za bankarstvo RS-a potvrdila oduzimanje dozvole za rad Banci Srpske

Anadolija
Agencija za bankarstvo Republike Srpske, shodno prijedlogu privremenog upravnika Banke Srpske a.d. Banja Luka - u privremenoj upravi, donijela je rješenje o oduzimanju bankarske dozvole ovoj banci, a u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti bankarskog sistema, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo RS.

Kako se navodi u saopštenju rješenje je donešeno 27. aprila, a i dalje nije konačno jer od tog roka teče osam dana u kojima je dozvoljeno ulaganje prigovora Upravnom odboru Agencije za bankarstvo RS protiv rješenja o oduzimanju dozvole za rad Banke Srpske.

"Ukoliko predmetno rješenje postane konačno, shodno članu 21. stav 2. Zakona o bankama RS, isto će biti objavljeno u Službenom glasniku RS i u jednom domaćem dnevnom listu koji se izdaje na teritoriji RS, i u jednom dnevnom listu koji je dostupan na Federaciji Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko", saopštila je Agencija za bankarstvo RS.

U saopštenju se dodaje da će Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM koji se smatraju prikladnim u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita BiH, sa danom konačnosti rješenja o oduzimanju bankarske dozvole.