Finansije
0

Agencija za bankarstvo FBiH će podržati izmjene i dopune Zakona o lizingu

FENA
U okviru svojih nadležnosti vezanih za nadzor lizing društava Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (Agencija) se rukovodi načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja kod lizing društava, kao i adekvatne zaštite korisnika finansijskih usluga finansiranih putem lizinga s ciljem ostvarivanja finansijske stabilnosti pojedinog lizing društva i djelatnosti lizinga na nivou Federacije BiH.

Tim povodom, a u skladu s Programom rada Agencije za 2012. godinu direktor Agencije i direktor Sektora za nadzor poslovanja lizing društava održali su pojedinačne sastanke s upravama sedam lizing društava koja posluju na teritoriji Federacije BiH, a radi unapređenja i očuvanja stabilnog lizing sektora kao i adekvatnog nadzora zakonitosti poslovanja lizing društava.

Na sastancima su izložene informacije o aktualnostima u pojedinačnim lizing društvima, mogućim problemima koji utiču na razvoj finansiranja putem lizing djelatnosti, mogućnostima unapređenja pravnog okvira koji regulira ovu oblast kao i o nadzoru koji provodi Agencija kao regulator.

Dogovoreno je da će se problemi vezani za razvoj finansiranja putem lizing djelatnosti rješavati institucionalno, odnosno da će Agencija u okviru svojih nadležnosti podržati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lizingu kod Ministarstva finansija Federacije BiH vezano za dozvoljenu djelatnost lizing društava, saopćila je Agencija za bankarstvo FBiH.