Finansije
2

Agencija Standard&Poor's potvrdila kreditni rejting Srbije

SRNA
Agencija Standard&Poor's potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB minus" uz zadržavanje stabilnih izgleda za njegovo poboljšanje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Kada je riječ o kreditnom rejtingu za kratkoročno zaduživanje, ova agencija potvrdila je rejting Srbije na nivou "B".

Prema ocjeni Agencije Standard&Poor's, potvrda kreditnog rejtinga zasniva se na očekivanju da će nova Vlada nastaviti da sprovodi program fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što bi trebalo da dodatno poveća povjerenje investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, visok neto priliv direktnih stranih investicija u iznosu od 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini u potpunosti je pokrio deficit tekućeg računa.

Time je doprinio smanjenju rizika eksterne likvidnosti u uslovima povećane neizvjesnosti u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju.

Standard&Poor's navodi da je bankarski sektor u Srbiji adekvatno kapitalizovan i likvidan, dok problematični krediti bilježe pad, posebno kod privrede, zbog oporavka prerađivačke industrije.

U saopštenju se ističe da bi rejting mogao da bude povećan ako Vlada istraje u sprovođenju fiskalne konsolidacije.