Finansije
3

4,9 milijardi eura za spašavanje najveće banke Portugala

SRNA
Portugal će uložiti 4,9 milijardi eura u spašavanje svoje najveće banke, što je još jedan test otpornosti eurozone na novu bankarsku krizu, nekoliko mjeseci nakon što je Lisabon prestao da prima međunarodnu pomoć.

Spasavanje Banco Espírito Santo (BES) objavljeno je poslije razgovora između zvaničnika Portugala i EU tokom vikenda.

Prema planu, BES će biti podijeljena na "dobru banku" pod imenom "Nova banka" i "lošu banku", koja će zadržati izlaganje problematičnim kompanijama iz poslovnog carstva Esprito Santo, kao i filijali iz Angole.

Gubitke loše banke preuzet će vlasnici akcija i dioničari, uključujući porodicu Esprito Santo, koja ima udio od 20 posto, kao i francuska banka Credit Agricole, koja ima udio od 14,6 posto.

"Nova banka" bit će rekapitalizovana sa 4,9 milijardi eura iz specijalnog fonda koji je osnovan 2012. godine. Portugalska država pozajmit će fondu 4,4 milijardi eura. Sve štediše BES-a bit će zaštićene, kao i njeni prioritetni akcionari.

Portugalska centralna banka, koja je prije nekoliko dana saopštila da bi BES mogla biti rekapitalizovana novcem privatnih investitora, saopštila je da neće biti trošenja državnog novca zato što će zajam biti privremen.

Portugal je prije nekoliko mjeseci okončao trogodišnji program primanja pomoći od 78 milijardi eura od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.