biznis
0

Financial Times: "Gazprom" u Srbiji

FENA
Ruski "Gazprom" je dodatno ojačao svoju poziciju glavnog snabdjevača energijom u Evropi, nakon što je postigao sporazum o kupovini najveće srpske energetske kompanije za malu cijenu, u zamjenu za garancije date Beogradu da će Srbija imati važnu ulogu u isporučivanju plina zapadnoj Evropi, piše u subotu "Financial Times".

Do ovog "kontroverznog sporazuma" dolazi samo devet dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, tokom kojih će proevropski orijentirani Boris Tadić pokušati da prevlada nad proruskim kandidatom Tomislavom Nikolićem, piše ovaj list.

Ni nakon višesedmičnoga političkog preganjanja, Gazprom nije odustao od svoje prvobitne ponude otprije mjesec dana, mada su neki srbijanski ministri željeli postići povoljniji sporazum o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS).

Financial Times prenosi riječi direktora Gazproma Alekseja Millera da je ovim sporazumom Srbiji otvorena mogućnost da postane jedan od glavnih energentskih centara ne samo na Balkanu nego i u Evropi, te da će biti energetski obezbijeđena u idućih nekoliko decenija.

Sporazumom su također principijelno utvrđeni uvjeti zajedničke gradnje Gazpromovog plinovoda Južni tok kroz Srbiju.

Gazprom će raspolagati s 51 posto vrijednosti novih kompanija koje će biti osnovane u okviru Srbijagasa, a Srbija će dobijati i 200 miliona eura godišnje na ime plinovoda koji će prolaziti preko njezine teritorije, piše Financial Times.