biznis
0

Financial Times: EU i kaspijski gas

FENA
Evropska unija nastoji smanjiti energetsku zavisnost svojih članica od Rusije, piše u ponedjeljak Financial Times.

Prema pisanju dnevnika, zainteresiranost za ogromne zalihe prirodnog gasa Turkmenistana, države u Kaspijskoj regiji, znatno su porasle nakon prošlogodišnje smrti izolacionističkog čelnika Saparmurata Nijazova.

Iako se gas iz ove države uglavnom izvozi u Rusiju i Kinu, u upravo okončanim pregovorima s evropskom povjerenicom Benitom Ferrero-Waldner novi predsjednik Turkmenistana ponudio je isporuke Evropskoj uniji od deset milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Iako mala, to je za početak značajna pomoć, ocijenjeno je u Bruxellesu, iako je ostalo otvoreno pitanje kanala kojim bi ovaj energent stizao do Evrope.

Evropska unija, uz Ameriku, vrši pritisak da se gas transportira ispod Kaspijskog jezera, ili brodskim putem u smrznutom stanju, ali svakako zaobilazeći rusku teritoriju, kako bi planiranim sistemom Nabucco stizao u Evropu.

Izgradnja dionice gasovoda Nabucco od Austrije do Turske, preko Mađarske i Rumunije, trebalo bi da bude okončana 2013. godine, piše Financial Times.

Ipak, sa svojim maksimalnim protokom od 30 milijardi kubnih metara gasa, Nabucco će obezbijediti samo manji dio evropskih potreba.

Najveći dio gasa koji je potreban Evropi, a to je 500 milijardi kubnih metara godišnje, i dalje bi dolazio iz Rusije, piše Financial Times.

Projekt Nabucco jedan je od najvažnijih evropskih projekata vezanih za energetsku infrastrukturu. On spaja s Evropom velike depozite gasa u Kaspijskoj regiji, Egiptu i na Bliskom istoku.