Sastanak u CBBiH
0

Fiksirati kurs KM za franak na nivou iz 2010. godine

Sarajevo-x.com
Sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost
Sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost
U Sarajevu je danas održan sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost kojim je predsjedavao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Dalibor Tomaš, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić. Sastanku su prisustvovali i sekretar Udruženja banaka BiH (UBBiH) Mijo Mišić i predstavnici komercijalnih banaka.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ima zadatak da prepozna potencijalne probleme u finansijskom sektoru i koordinirano djeluje u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje mogu izazvati sistemski rizik i ugroziti finansijsku stabilnost, te predloži određene preporuke.

Na današnjem sastanku donesene su preporuke o mogućim mjerama za ublažavanje položaja korisnika kredita uz valutnu klauzulu u švajcarskim francima.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost jednoglasno je predložio sljedeće preporuke:

  • da banke korisnicima kredita u švajcarskim francima fiksiraju kurs KM u odnosu na švajcarski franak na nivou od 31. decembra 2010. godine, koji je iznosio 1,5678 KM za 1 CHF;

  • da se razlika do stvarnog kursa obračunava i posebno evidentira (tzv. balon) sa kamatnom stopom koja će biti definisana u dogovoru sa bankama;

  • da banke razmotre mogućnost smanjenja kamatne stope za određene vrste kredita (stambeni kredit);

  • otplata balon kredita bi slijedila nakon otplate glavnog kredita, a najduže na rok od pet godina;

  • agencijama za bankarstvo je preporučeno da se tako reugovoreni krediti klasifikuju kao zdrava aktiva;

  • entitetskim ministarstvima finansija se preporučuje da izmijene entitetske zakone o deviznom poslovanju, član 5, kojima bi se devizna klauzula dozvolila u vezivanju samo za euro zbog valutnog odbora u BiH i zbog zaštite klijenata;

  • da entitetska ministarstva finansija izmijene zakone o deviznom poslovanju i dozvole gotovinsko plaćanje eurima ukoliko se dvije strane dogovore, što bi olakšalo gotovinski promet klijentima, stranim turistima i drugima.

Navedene preporuke bi se počele primjenjivati u najkraćem roku, nakon što banke izvrše tehničke pripreme.

Svi učesnici današnjeg sastanka (banke, ministarstva i agencije za bankarstvo) trebaju se očitovati o prihvatljivosti preporuka do 25. avgusta 2011. godine za kada je zakazan naredni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u Banjoj Luci.