biznis
0

"Fiat" ulaže milijardu eura u Kragujevcu

SRNA
Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da torinski "Fiat" planira da do 2012. godine investira skoro milijardu eura u fabriku automobila u Kragujevcu.

On je dodao da će krajem 2011. godine u kragujevačkoj fabrici početi proizvodnja probne serije naprednog modela automobila "B" klase i da će proizvodni kapaciteti biti 200.000 do 300.000 vozila godišnje.

Dinkić je naveo da će potpuno novi model "B" klase kupce naći uglavnom na tržištu Evropske unije, ali i Amerike, gdje je "Fiaat" prošle godine preuzeo "Chrysler". 

"Probna serija, prema dokumentu koji nam je zvanično predstavljen, izlazi krajem 2011. godine, a odmah nakon promocije novog modela na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine, krenuće se i u masovnu proizvodnju", rekao je Dinkić za beogradske "Večernje novosti".

Dinkić je rekao da Italijani planiraju da investicija u "Fiat Srbija" već u naredne dvije godine dostigne 888 miliona eura i precizirao da je do sada u pripremu proizvodnje "Fiat" investirao oko 100 miliona, da će naredne godine biti uloženo čak 573 miliona eura, a 2012. godine ostatak od više od 200 miliona eura.

"Inače, ukupna investicija 'Fiata' biće veća za oko 100 miliona eura od prvobitnog plana, odnosno iznosiće ukupno 944 miliona eura, jer će novi model iz Kragujevca biti moderniji, veći i znatno vredniji. Suštinski, ovo znači da će 'Fiat' u narednoj godini direktno investirati u Kragujevcu skoro 600 miliona eura", istakao je Dinkić.

On je dodao da Italijani, prema usvojenom biznis planu, računaju da će već prve godine proizvodnje, odnosno 2012. godine, od izvoza automobila iz Kragujevca biti ostvaren prihod od oko 500 miliona eura, dok će se u 2013. godini povećati na čak 1,3 milijardu eura.
"Očekujem da će nove investicije u industriji i planirana ulaganja u građevinarstvu, za koje je Vlada Srbije već izdvojila 15 milijardi dinara, uz odmrzavanje plata i penzija i povećanje domaće tražnje, Srbiji u narednoj godini doneti rast BDP-a od makar četiri posto", rekao je Dinkić.