biznis
0

Fiat udvostručio profit zahvaljujući Chrysleru

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Italijanska grupa Fiat koja kontroliše američki Chrysler objavila je da je tokom 2011. godine više nego udvostručila godišnju zaradu, zahvaljujući prije svega Chrysleru, koji je prošle godine zabilježio prvi profit od 1997.

Neto profit, koji se pripisuje matičnoj kompaniji, je preko očekivanja analitičara porastao na 1,3 milijarde eura (1,71 milijardi dolara) sa 520 miliona eura u godini ranije, dok je ukupan prihod porastao 66 posto, na 59,5 milijardi eura. Trgovački profit, odnosno zarada prije isplate kamata, poreza i drugih izdataka, bio je 2,3 milijardi eura, u poređenju sa ciljem od oko 2,1 milijarde.

Akcije grupacije porasle su u srijedu na berzi u Milanu šest posto, na 4,86 ??eura, prenijele su svjetske novinske agencije. Izvršni direktor Fiata i šef Chryslera Sergio Marchionne naglasio je da je ukupan Fiatov neto prihod prošle godine stigao od američke kompanije. Grupacija Fiat automobili, koju čine robne marke Fiat, Lancia i Alfa romeo, zabilježila je prošle godine pad isporuka od 2,4 posto, na dva miliona vozila, uglavnom zbog smanjene prodaje u Evropi, u kojoj je Chrysler sa svojim novim modelima skočio 22 posto.

Marchionne pokušava da Fiatove fabrike učini mnogo efikasnijim, zahtijevajući uvođenje novih fleksibilnijih pravila rada u nekoliko pogona u Italiji. Marchionne je zagovornik novog modela poslovanja pošto su analize pokazale da su italijanski pogoni nekonkurentniji nego oni izvan granica zemlje, što je glavni uzrok gubitaka nagomilavanih od 2.000-te, kada je sadašnji izvršni direktor došao na čelo Fiata.

Fiat, koji kontroliše 58,5 posto Chryslera, objavljuje zajedničke rezultate poslovanja s američkom kompanijom od juna prošle godine. Bez Chryslera italijanska grupacija bi iskazala negativan finansijski saldo. Chrysler je prodao 1,85 miliona vozila u 201., zahvaljujući većoj potražnji za robnom markom Jeep i obnovljenom linijom modela u partnerstvu s Fiatom. Računajući na Chrysler, Fiat predviđa prihod od 77 milijardi eura u 2012. i neto profit od 1,2 milijarde eura.

U četvrtom tromjesečju 2011. je neto profit Fiata i Chryslera bio 43 miliona eura, u odnosu na 139 miliona u prethodnoj godini. Tromjesečni prihod grupacije je više nego udvostručen na 19,6 milijardi eura, ali bi bio "ravan" bez Chryslerovog doprinosa. Operativni gubitak grupe Fiat automobili dostigao je 15 miliona eura, znatno ispod očekivanja da će doći do rasta tromjesečnog profita od 105 miliona.

Grupa Fiat automobili, uspjela je povećati isporuke lakih komercijalnih vozila, ali to nije bilo dovoljno da bude nadoknađena manja prodaja putničkih automobila, koja je pala 4,6 posto, na 1,6 miliona, dok je potražnja na domaćem, italijanskom tržištu značajno podbacila. Potražnja za Fiatovim automobilima povećana je u Brazilu 1,5 posto, na 772 hiljada komada.

Filijala Ferrari, međutim, dostigla je rekordan obim prodaje oko 7200 luksuznih i skupih vozila 0,10 posto više nego godinu ranije, dok je prihod porastao 17 posto, na 2,25 milijardi eura. Dobru prodaju zabilježio je i Maserati, sa oko 6.200 vozila i prihodom od 588 miliona eura.

Vezani članci