biznis
0

Fiat i Solers uložili 2,4 milijarde eura u novu firmu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski "Fiat" i ruski "Solers" uložit će 2,4 milijarde eura (3,3 milijarde dolara) u zajedničko preduzeće koje treba da proizvodi oko pola miliona automobila godišnje, u nastojanju da se obezbjede nova tržišta, pošto je u Italiji i u nekim drugim evropskim zemljama najavljeno ukidanje podsticajnih mjera za prodaju vozila.

Realizacija tog projekta dovest će do stvaranja drugog najvećeg "igrača" na tržištu automobila u Rusiji, poslije "Avtovaza", u kome francuski "Renault" drži većinski paket akcija, prenose agencije.

U novom zajedničkom rusko-italijanskom preduzeću montirat će se devet Fiatovih modela, kapaciteta 500.000 vozila godišnje. Dvije firme planiraju izvoz do 10 posto ukupne proizvodnje, a pored automobila, izrađivat će mjenjače i motore u Rusiji.

Zapadni proizvođači automobila pokušavaju da udruživanjem kapitala i proizvodnje smanje troškove u borbi protiv pada prodaje i proizvodnje. Vlade su pomogle povećanje prodaje uvođenjem poreznih olakšica i različitih subvencija, ali su te mjere u većem broju zapadnih zemalja obustavljene zbog nestašice novca, što će uticati na drastičan pad potražnje.