biznis
0

Federalni premijer otvorio novu livnicu "Cimos TMD Casting" Zenica

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i predsjednik uprava grupe «Cimos» iz Kopra Franc Krašovec svečano su danas u Poslovnoj zoni «Zenica 1» u rad pustili livnicu «Cimos TMD Casting» d.o.o. Zenica.

Izgradnja livnice površine 19.240 metara kvadratnih počela je prije dvije godine i koštala je oko 32 miliona eura.

Cimos TMD Casting Zenica proizvodit će rezervne dijelove za automobilsku indutriju širom svijeta. Godišnje će se u ovoj tvornici proizvoditi oko 30.000 tona odlivaka od sivog liva i oko 30.000 tona odlivaka iz nodularnog i legiranog nodularnog liva.

Predsjednik uprave grupe «Cimos»Franc Krašovec kazao je da će Livnica u Zenici u prvoj fazi upošljavati 158 radnika.

  • Do kraja novembra 2008. završit ćemo drugu fazu i upošljavati 268 radnika, treća faza završava se u junu 2009. kada ćemo imati 612 radnika, a u planu imamo osiguranje posla za oko 900 radnika, rekao je Krašovec.

Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je da otvaranje livnice u Zenici znači veliki doprinos stvaranju povoljnijeg ukupnog ambijenta za život i rad na prostoru FBiH.

  • BiH je uvijek bila bazirana na izvozno-orijentiranoj industriji. Ova livnica kompletan svoj program će plasirati na inostrano tržište, što je novi dokaz da posjedujemo veliki potencijal, kazao je Branković.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima i federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo i za pitanja boraca Zahid Crnkić i drugi.

Osim u Zenici, grupa Cimos odranije svoje tvornice ima u Gradačcu, Srebrenici i Novom Travniku.