biznis
0

Federalni ministar Erdal Trhulj posjetio Agrokomerc

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj boravio je danas u Velikoj Kladuši, gdje se sastao sa predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora "Agrokomerca".

Potom je zajedno s domaćinima, obišao nekoliko proizvodnih pogona poduzeća u kojima je ovih dana započela proizvodnja. Menadžment "Agrokomerca" je nakon dugih pregovora potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa sarajevskim trgovačkim lancem "Gadžo komerc".

Zahvaljujući tome pokrenuta je biološka proizvodnja od preko 70.000 konzumnih jaja dnevno na farmi Šumatac i proizvodnja keksa Tops. Realizaciji ovog ugovora prethodila je posljednjih mjeseci prošle godine probna proizvodnja, kojom je zakupac bio zadovoljan.

"Ovim ugovorom mi smo zakupili poslovni prostor, opremu i licence za proizvode, koje ćemo proizvoditi, a angažirali smo sve potrebne radnika sa spiska 'Agrokomerca'", kazao je direktor "Gadžo komerca" za proizvodnju u "Agrokomercu", Zlatko Sejmenović.

Prema njegovim riječima, preuzeta je farma Šumatac u koju je naseljeno 90.000 koka nosilja, uključujući i sortirnicu jaja, gdje je zaposleno oko 25 radnika. U kompleksu Prehrambene industrije ovog poduzeća u Polju preuzete su četiri fabrike.

U jednoj od njih danas je počela proizvodnja keksa Tops, za koje potrebe je angažirano oko 90 radnika. Ostale fabrike su u fazi remonta i pripreme za proizvodnju, a radi se o fabrici kremova i čokolade, zatim supa i majoneza, te za preradu voća i povrća, uz potrebne prateće sadržaje.

"Poduzeće 'Gadžo Komerc' će za sve proizvode, koji se budu proizvodili u iznajmljenim pogonima koristiti isključivo robni znak 'Agrokomerca' i zapošljavati naše radnike, izuzev onih zanimanja sa kojima ne budemo raspolagali", kazao je direktor "Agrokomerca", Ekrem Šarić.

Ministar Trhulj boravio je u "Agrokomercu" tačno prije godinu dana, kada je i najavio pokretanje ove proizvodnje, do koje je ipak došlo. "Zadovoljan sam urađenim, a u narednom periodu svi zajedno moramo poraditi na stabilizaciji proizvodnje, kako bi se zaposlili i preostali radnici, koji su u stalnom radnom odnosu u ovom poduzeću", istakao je ministar Trhulj.

Prema procjenama, kako se danas moglo čuti, radi se još oko 300 radnika. Jedan od pravaca, na kojima će se raditi, kako je dodao ministar Trhulj, jeste oživljavanje kooperantske proizvodnje domaćinstava s područja Bosanske krajine.

Time bi, prema njegovim riječima, bili stvoreni uvjeti za maksimalno iskorištenje postojećih kapaciteta "Agrokomerca".