biznis
0

Federalna vlada ubrzava reforme

FENA
Novi izvještaj Svjetske banke o poslovanju u BiH (Doing Business) za 2009. godinu, a koji su prenijeli pojedini mediji u našoj zemlji, samo na prvi pogled odslikava položaj BiH nepovoljno u odnosu na prošlu godinu i u odnosu na zemlje u okruženju.

Međutim, ovaj izvještaj, kaže se u reagiranju iz Kabineta premijera Federacije BiH, nije obuhvatio mjere koje su poduzete od maja 2008. godine, a koje će imati efekta na rejting BiH.

Nesporna je činjenica da su zemlje u okruženju u prošloj godini činile puno na unaprjeđenju poslovnog ambijenta, ali je isto tako i činjenica da su i u BiH pokrenute značajne reforme koje treba da doprinesu poboljšanju poslovnog ambijenta. Da su te mjere uzete u obzir i u ovom izvještaju, položaj BiH bio bi znatno bolji.

U slijedećoj godini, zahvaljujući, između ostalog, započetoj „giljotini propisa“, može se očekivati da BiH bude spomenuta kao jedan od vodećih reformatora.

Naime, Vlada Federacije BiH, zajedno sa Svjetskom bankom, radi na ubrzanju reformi koje treba da poboljšaju poslovno okruženje radi postizanja ekonomskog razvoja i zapošljavanja.

Ovo nisu kratkoročna rješenja, a Vlada FBiH očekuje da Svjetska banka prenese iskustva drugih zemalja koje su brže napredovale u poboljšanju poslovnog okruženja.

Ujedno, Federalna vlada izražava uvjeravanje da predano radi na provođenju takvih mjera, kaže se u saopćenju iz Kabineta federalnog premijera koje prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.