Zaključak sastanka s MMF-om
0

Federacija treba uštedjeti 500 miliona KM

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članovi Federalne vlade i premijeri i ministri finansija kantona danas su na sastanku u Sarajevu s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razmatrali način raspodjele dogovorenog fiskalnog balansa između Federacije BiH, kantona i općina, u svjetlu provođenja eventualno postignutog stand-by aranžmana BiH s MMF-om.

"Bosna i Hercegovina i Federacija BiH suočavaju se s teškom situacijom što zahtijeva koordinirana nastojanja i trud svih strana. MMF je spreman pomoći u ovakvoj situaciji i s tim ciljem imali smo sastanak s predstavnicima kantona i općina u Federaciji BiH", kazao je šef Misije MMF-a Costas Cristou.

On je dodao da ohrabruje da su kantonalni premijeri svjesni činjenice da kriza postoji, da prihodi u budžeti opadaju i da se nešto mora učiniti na strani rashoda.

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je da se ova faza pregovora odvija u okvirima definiranih parametara koje je Fiskalno vijeće BiH usvojilo kao platformu za pregovore s MMF-om.

Do ove faze pregovora, po njegovim riječima, preliminarno se došlo do zasad minimalno konsolidovanog deficita BiH od 696 miliona KM. Od toga bi otprilike uštede u sadašnjim budžetima institucija BiH i Distrikta Brčko trebali ostati na nivou 50 miliona KM, svi nivoi vlasti u Federaciji BiH oko 500 miliona KM, a ostatak od oko 146 miliona KM bi se odnosio na Republiku Srpsku.

"Dakle, na ukupnom konsolidovanom budžetu svih nivoa vlasti, Federacija BiH treba da napravi uštedu od 500 miliona KM", kazao je Branković dodajući da su danas analizirani i zaključci sastanka iz Fojnice koji konkretno definišu budžetske uštede, reformske projekte i izmjene zakona koje smanjuju budžetsku potrošnju.

Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da je utvrđeni nedostatak novaca veći, a da je 500 miliona KM samo donji prag. U naredna dva dana će se morati definirati zaključci i MMF-u ponuditi program, odnosno procedura provođenja svih potrebnih radnji da bi se postigle uštede. Ujedno, treba usaglasiti koji dio ušteda od toga će podnijeti federalni, kantonalni i budžeti općina.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmadić kazao je da su u ovom kantonu već poduzete mjere štednje, a to se posebno odnosi na rad komisija i prekovremeni rad, odnosno njihovog svođenja u realne okvire plaćanja.