biznis
0

FED će podržati američku privredu sa još 100 milijardi dolara

FENA
Američka uprava federalnih rezervi (FED) je saopćila da će podržati privredu SAD-a sa još novca tako što će komercijalnim bankama ovog mjeseca osigurati 100 milijardi dolara za tekući promet, a kasnije i još sredstava, ako to bude bilo potrebno, čime želi da umiri negativne posljedice krize na kreditnim tržištima.

Centralna banka SAD će, kako je navedeno, obim tih sredstava još povećati i to minimalno šest mjeseci, a do maksimalno 200 milijardi dolara, ukoliko to bude bilo potrebno, kako bi učesnicima na tržištu osigurali veću sigurnost, objavila je agencija Bloomberg.

FED će organizirati aukcije finansijskih izvora za komercijalne banke 10. i 24. marta, a za svaku od njih će staviti na raspolaganje po 50 milijardi dolara.

Banke će tako biti u mogućnosti da osiguraju kratkoročne pozajmice koje, inače, dobijaju od drugih komercijalnih banaka, pošto se banke sada ustručavaju da pozajmljuju sredstva jedna drugoj zbog značajnog nepovjerenja koje vlada na finansijskim tržištima.

U okviru daljih mjera FED je povećao na 100 milijardi dolara i obim takozvanih repo operacija, nastojeći da u bankarski sistem zemlje upumpa dovoljno finansijskih sredstava neophodnih komercijalnim bankama za redovno poslovanje i osiguravanje pozajmica svojim klijentima.

FED je ovu inicijativu započeo lani u decembru, a svoje korake koordinira sa centralnim bankama drugih zemalja, objavile su svjetske agencije.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da Sjedinjene Američke Države balansiraju na granici recesije, a prema nekim mišljenjima su već u recesiji, koja se definira kada dva tromesečja uzastopno realno pada bruto domaći proizvod.

Prema statističkim podacima privreda SAD-a je u četvrtom tromesečju 2007. rasla tempom od samo 0,6 procenata, a prve prognoze za prvi kvartal ove godine bit će date krajem aprila.

Za krizu povjerenja među bankama primarnu ulogu imaju problemi u dijelu američkog hipotekarnog tržišta koje je svojim investicijama vezano za manje kvalitetne i prilično rizične, takozvane podprvoklasne hipoteke.

Analitičari očekuju da će 18. marta FED smanjiti baznu kamatnu stopu za daljih 0,75 procentnih bodova, ukazujući da do tog doba više ne bi smio da poseže za ovakvim vanrednim mjerama, objavio je Reuters.