Federacija napreduje u izvozu
0

Fazlagić: Bh. namjenska industrija treba jači državni marketing

FENA
Zijad Fazlagić (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com) (Foto: D. S./Klix.ba)
Zijad Fazlagić (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com) (Foto: D. S./Klix.ba)
Namjenskoj industriji BiH neophodan je jači državni marketing. Iako se u posljednje vrijeme stanje u ovoj industriji nešto popravlja, taj tempo nije dovoljan, rekao je Zijad Fazlagić, predsjednik Grupacije namjenske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

On je danas na sjednici odbora te grupacije u Sarajevu kazao da bi bh. namjenska industrija, uz podršku državnog marketinga, morala imati nastup i u državama koje su ranije bili njeni konzumenti., dodavši kako su te zemlje, uglavnom, iz reda Pokreta nesvrstanih.

"Kada je riječ o izvozu, posebno se u FBiH bilježi napredak i u ovom momentu dvije do tri fabrike imaju punu zaposlenost za nekoliko narednih godina. To su Igman, fabrika u Bugojnu, a u naznakama su Pretis i Zrak, međutim, imamo još nekih fabrika za koje bi bilo jako značajno da se aktiviraju, posebno u oblasti naoružanja, kao što su BNT, Tehnički remontni zavod Hadžići, Zrak, zatim u RS-u Rudi Čajavec, Fabrika motora na Palama i još neke, ali to bez osmišljenog državnog marketinga veoma teško ide", rekao je Fazlagić.

Dodao je da se u posljednje vrijeme ponovno pojavljuju i neke države gdje je BiH bila dominantan izvoznik proizvoda namjenske industrije, spomenuvši tu, prije svega, Indoneziju, uz napomenu da je doprinos tome dalo Ministarstvo vanjskih poslova.

Prošle godine je izvoz namjenske industrije bio nešto manji od 50 miliona KM, što je, kako ističe Fazlagić, nedovoljno, ako se uzme u obzir činjenica da je 1988. godine izvoz iz BiH bio oko 2,4 milijarde, a da je u namjenskoj industriji bilo uposleno deset puta više ljudi nego sad.

Namjenska industrija BiH i u ovom momentu, po Fazlagićevim riječima, izvozi u 30-ak država, a najzastupljeniji proizvodi u izvozu su pješadijska i artiljerijska municija.

Fazlagić je, kao i ostali članovi odbora Grupacije namjenske industrije BiH, pozdravio donošenje desetogodišnje strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH koju je predložila Vlada, prvenstveno što namjenska industrija tu strategiju uopće nije ni imala.

Njom se računa da namjenska industrija u Federaciji BiH postane pokretač razvoja i rasta privrede uz čuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Tako se predviđa povećanje izvoza sa sadašnjih četrdeset i nešto, na 100 miliona KM godišnje do 2018. godine, odnosno 200 miliona KM do 2022. godine, uz ravnopravno učešće društava iz te oblasti.