Milkos
0

Farma "Spreča" bogatija za 200 steonih junica iz Njemačke

Sarajevo-x.com
Farma "Spreča" u općini Kalesija, u vlasništvu mljekare "Milkos", postala je bogatija za 200 visoko steonih junila mliječne rase holštajn iz Njemačke.

Radi se o veoma kvalitetnim životinjama sa visokim reproduktivnim i mlječnim osobinama u uslovima veoma intenzivne ishrane i uz primjenu stroge selekcije.

Holštajn je danas vodeća mliječna rasa u svijetu i, praktično, skoro sve poljoprivredno razvijene zemlje svoju nacionalnu proizvodnju mlijeka zasnivaju na iskorištavanju njenog genetskog potencijala za visoke prinose ove životne namirnice. Zdravstveno-higijenski uslovi također povečavaju mliječnost, a ti uslovi se i nalaze na farmi u vlasništvu Sarajevske mljekare "MilkoS", trenutno jedna od najbolje opremljenih farmi u širem regionu, a odlikuje se i najsavremenijim roto-izmuzištem sa 50 mjesta.

Farma mliječnih krava "Spreča" ima višegodišnju tradiciju u proizvodnji mlijeka i prije rata je bila među vodećim društevnim farmama krava u BiH. Tada je imala oko 900 grla. Pored isporuke novih 200 visoko steonih holštajn junica, planirana je nabavka novih junica, tako da će se stočni fond do kraja ove godine povećati do 1.510 grla holštajn rase, što premašuje prijeratne kapacitete ove farme.

Farma "Spreča", predstavlja jednog od pokretača poljoprivredne proizvodnje u općini Kalesija kao i u Tuzlanskom kantonu. Trenutno na farmi ima 70 stalno zaposlenih radnika uz tendenciju povećanja tog broja, kao i daljeg razvoja proizvodnih kapaciteta, saopćili su iz Milkosa.