Dugovanja prema dobavljačima
0

Fabrika "Birač" uvećala gubitak na više od 730 miliona KM

FENA
Fabrika glinice "Birač“ iz Zvornika u prošloj godini imala je gubitak od 5,4 miliona KM, čime je ukupni akumilirani gubitak uvećan na čak 730,7 miliona KM.

U izvještaju o poslovanju u 2012.godini navodi se da "Birač“ ima milionske obaveze prema dobavljačima, porezne te kratkoročne i dugoročne kreditne obaveze.

Prije desetak dana rukovodstvo ove fabrike je ponovo zatražilo od institucija Republike Srpske podršku s ciljem, kako tvrde, prevazilaženja jedne od najtežih kriza u Fabrici, koja je izazvana povećanjem troškova proizvodnje i smanjenjem cijena aluminijuma i glinice na svjetskom tržištu.

Rukovodstvo "Birača“, uz podršku Vlade, na taj način bilo bi u mogućnosti da održi proizvodnju i sačuva više od hiljadu radnih mjesta, osigura stabilno poslovanje za, prije svega, kompaniju "Boksit“ iz Milića i više od 200 privrednih subjekata koji sarađuju s "Biračem“, te nastavi razvojni proces započet u 2012. godini rekonstrukcijom kotla za rad na čvrsto gorivo, saopćeno je tada iz ove zvorničke fabrike.