biznis
0

Evropski poslanici traže odlazak Wolfowitza iz Svjetske banke

FENA
Paul Wolfowitz; Foto: AP
Paul Wolfowitz; Foto: AP
Nekoliko evropskih poslanika zatražilo je u srijedu od evropskih dužnosnika da na samitu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji će se održati u ponedjeljak u Washingtonu, zatraže odlazak predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitza, uzdrmanog aferom nepotizma.

"Svjetska banka ima značajnu ulogu u borbi protiv korupcije. U svjetlu aktuelnih optužbi, Wolfowitz mora otići", rekao je jedan od socijalističkih poslanika Evropskog parlamenta, Holanđanin Jan Wiersma, tokom debate o transatlantskim odnosima organizirane prije tog samita.

Lider socijalističke grupe u parlamentu Martin Schulz, također je na jednom brifingu ocijenio da je "srednjeročno ili dugoročno neodrživ položaj Wolfowitza".

"Naši pregovarači moraju poduzeti inicijativu i uputiti jasnu poruku američkim dužnosnicima o Wolfowitzu", ocijenio je britanski lider Graham Watson, na debati od srijede. "A naša poruka Wolfowitzu jeste, vrijeme je da odete."

Izložen pojačanim pritiscima posljednjih dana da podnese ostavku, nakon što je otkriveno da je svojoj prijateljici Shaha Rizi, također na platnom spisku u Svjetskoj banci, dodjeljivao ogromne plaće, Wolfowitz je uspijevao sve do sada da se održi na dužnosti.

SAD, glavni donator Svjetske banke, bira njenog predsjednika, a njegov izbor potom potvrđuje administrativni savjet.

Ovaj savjet, koji jedini može otpustiti predsjednika, trenutno je podijeljen, Evropljani traže njegov odlazak, a Amerikanci ga brane.