Miroslav Lajčák
0

Evropske integracije znače nova radna mjesta

FENA
Evropske integracije imaju direktan i dinamičan uticaj na stvaranje novih radnih mjesta, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák pred predstavnicima poslodavaca, sindikata i vlasti BiH na Konferenciji o radu i zapošljavanju danas u Sarajevu.

“U Bosni i Hercegovini, sve do danas, politike u sektoru rada i zapošljavanja nisu dovoljno usklađene i rezultati su bolno očigledni: masovna nezaposlenost i društvene posljedice bacaju dugačku sjenu,” rekao je Lajčák.

On je naglasio da je “evropska integracija usmjerena na rješavanje problema s kojima se građani suočavaju u svakodnevnom životu”, navodeći korake koje BiH mora načiniti u okviru procesa integracije u cilju stvaranja prilika za otvaranje novih radnih mjesta i pružanja podrške preduzećima kako bi postala konkurentnija.

“Radnici bi trebali imati mogućnost prijaviti se na konkurse bilo gdje u zemlji i pitanja zdravstvenog i penzionog osiguranja ne bi trebala biti prepreka“, istakao je Lajčák.

“Prednosti adekvatnog funkcioniranja tržišta rada su jasne i za radnike i za poslodavce: veće su mogućnosti za posao i preduzeća će moći iskoristiti kadrove koji postoje u BiH, ali su učahureni u suvišnu birokratiju.” "Još jedan od kratkoročnih ciljeva je razvijanje mehanizama za socijalni dijalog-okupljanje sindikalaca, poslodavaca i organa vlasti u proces konsultacija i pregovora o pitanjima zapošljavanja”, rekao je specijalni predstavnik EU.

Navodeći da malim i srednjim preduzećima sada pripadaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru u Evropskoj uniji, Lajčák je naglasio da, kao dio procesa pristupanja u EU, BiH mora stvoriti dosljedan pravni i institucionalni okvir za mala i srednja preduzeća, što podrazumijeva formiranje foruma za dijalog i konsultacije u ovoj oblasti, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Današnja konferencija je nastavak serije debatnih sastanaka koje je organizirao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU od sredine prošle godine. Stvaranje novih radnih mjesta je i ključni prioritet koji su građani naveli tokom ovih susreta.

Specijalni predstavnik EU posvećen je cilju da EU reforme ponovo budu jedna od glavnih tema javne debate u BiH i to želi postići uključivanjem svih segmenata bh. društva: parlamentaraca, građanskog sektora, omladine i medija.

“Neki bi posmatrači mogli dići ruke i reći da se u ovoj zemlji kratkoročno ne mogu postići osnovne reforme, kao što je smanjenje birokratije ili uklanjanje prepreka za mobilnost radnika“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

"Moj odgovor je da su ovo jako hitni zadaci koji MORAJU biti riješeni u kratkom roku. BiH je potrebna strategija za stvaranje radnih mjesta za cijelu državu i to odmah“, rekao je on.

“Iskustvo evropskih zemalja pokazuje da usvajanje strategije zapošljavanja i razvijanje socijalnog dijaloga, na primjer putem osnivanja Ekonomskog i socijalnog vijeća, pomaže stvaranje radnih mjesta, a upravo to mora biti glavni cilj ovoga skupa, ali i ekonomske politike u zemlji“, zaključio je Lajčák.

Konferencija se nastavlja sutra.