biznis
0

Evropske berze u padu zbog Grčke, Španije i Portugala

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski berzovni indeksi u petak su dodatno oslabili, predvođeni padom cijena dionica u bankovnom sektoru zbog nepopustljivih zabrinutosti u vezi s dugovima nekolicine članica eurozone i nervoze pred ključni izvještaj s američkog tržišta rada.

U takvom okruženju londonski Ftse indeks spustio se 1,5 posto, na 5.061 bod. Frankfurtski DAX bio je u minusu 1,4 posto i iznosio je 5.456 bodova.

Španski IBEX 35 pao je 2,4 posto, grčka tržišta bilježe pad cijena dionica od 3,9 posto, a portugalski indeks PSI200 pao je za 3,8 posto.

"Sve je to zbog Grčke, Španije i Portugala. Tržišta strahuju od širenja problema iz nekih rubnih članica eurozone na čitav blok", kazao je Jim-Wood Smith, čelnik analize pri Williams de Broe.

"Niko ništa ne uzima zdravo za gotovo", upozorio je, ističući kako je to posebno vidljivo na rastu CDS spreadova, što ukazuje na jačanje straha ulagača.

Trošak osiguravanja grčkih, portugalskih i španskih državnih obveznica od rizika neplaćanja zadnjih dana porastao je na rekordne nivoe, a snažno su porasle i cijene njemačkih državnih obveznica.

Bankovne dionice u takvim su okolnostima bile najveći gubitnici. Banco Santander, Barclays, BNP Paribas i Credit Suisse redom su zabilježili pad cijena dionica u rasponu 2,1 do 3,7 posto.

Energetske dionica također su značajnije oslabile, pri čemu su British Petroleum, Royal Dutch Shell i Total zabilježili pad cijena dionica od 1,4 do 2,3 posto.

Globalna tržišta dionice se ove sedmice pretrpjela veće gubitke zbog straha da bi Grčka i ostale rubne članice eurozone, uključujući Španiju i Portugal, mogle zakočiti, pa čak i osujetiti ekonomski oporavak koji je pomogao jačanju dionica u 2009.

Indeks Tokijske berze Nikkei bio je na gubitku 2,9 posto, zaključivši ovosedmično poslovanje na 10.057 bodova.