biznis
0

Evropske berze strmoglavile se za azijskim

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na evropskim berzama su na početku današnjeg trgovanja vodeći indeksi oštro pali, povučeni snažnim padom cijena dionica na azijskim berzama, a zbog straha od recesije pod najvećim su pritiskom bankarski i energetski sektor.

FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je jutros 5,1 posto, na 787 bodova. Londonski FTSE i pariški CAC indeks trenutno su na gubitku oko pet, a frankfurtski DAX indeks oko četiri posto.

Na Tokijskoj berzi se Nikkei indeks jutros strmoglavio 6,4 posto, na 7.162 boda, najnižu razinu od oktobra 1982. godine.

Na evropskim berzama vlada izuzetna nervoza nakon snažnog pada na japanskom tržištu.

"S obzirom na strah Japanaca, očekujem danas snažan pritisak na europski bankarski i trgovački sektor", kaže Justin Urquhart Stewart, direktor tvrtke Seven Investment Management.

Cijene dionica banaka BNP Paribas, Societe Generale i švicarskog UBS-a potonule su jutros između 6,9 i 8,6 posto. Premda je OPEC najavio smanjenje proizvodnje, cijena nafte i dalje pada, a u silaznoj su putanji i cijene metala, te drugih sirovina.

Zbog toga je jutros pod snažnim pritiskom energetski sektor. Dionice BP-a, BG Group, Royal Dutch Shella i Totala pojeftinile su između 5,4 i 6,5 posto, prenosi Hina.

"Pad cijena sirovina i nafte, usprkos smanjenju proizvodnje, pokazuje koliko je OPEC slab u ovim okolnostima. To, isto tako, pokazuje kako pada potražnja u svijetu. Ulagači jednostavno ne vjeruju da će ta potražnja uskoro osjetnije porasti", kaže Urquhart Stewart.