biznis
0

Evropska unija s 1,45 miliona eura pomaže reforme u vanjskotrgovinskoj politici BiH

FENA
Projekt Evropske unije za razvoj trgovinske politike i kapaciteta u Bosni i Hercegovini (EUTPP) u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sutra će u Sarajevu organizirati konferenciju “BiH vanjskotrgovinska politika – pokretač razvoja“.

Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku punopravna članica CEFTA-e, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU je parafiran i očekuje se njegovo potpisivanje, a pregovori o uvjetima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već ulaze u završnu fazu. U skladu s tim neophodno je provesti određene reforme u oblasti vanjskotrgovinske politike da bi bh. privredi bilo omogućeno da u potpunosti iskoristi ove sporazume te pojača izvozne aktivnosti na tržištima zemalja članica CEFTA-e i Evropske unije, navode iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Na konferenciji će biti prezentiran dokument „Izvještaj o procjeni potreba u oblastima koje se odnose na trgovinu“ koji analizira trenutno stanje bh. vanjskotrgovinske politike, te daje preporuke za rješavanje problema koji su identificirani u izvještaju.

Na osnovu preporuka iz Izvještaja, EUTPP će tokom trajanja projekta podržavati institucije BiH, a posebno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u kreiranju i provođenju vanjskotrgovinske politike, harmonizaciji zakonodavstva s pravilima WTO-a te acquis communautaireom.

Vrijednost ovog projekta, koji će trajati 21 mjesec, jeste 1,45 miliona eura.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici institucija BiH koje su zadužene za kreiranje i provođenje vanjskotrgovinske politike, međunarodnih institucija, naučnih organizacija i privrede.

Konferenciju će otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac i ambasador Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.