biznis
8

Evropska bankovna uprava upozorila na bitcoine

Klix.ba
Evropska bankovna uprava (EBA) izdala je upozorenje o trgovini virtualnom valutom Bitcoin, zbog ogromnih variranja vrijednosti, nedostatka regulacija i rizika od pranja novca.

"EBA izdaje upozorenje kako bi naglasila moguće rizike s kojima se možete suočiti kupujući, čuvajući ili trgujući virtualnim valutama poput bitcoina. Preporučujemo da, ukoliko kupujete virtualne valute, budete potpuno svjesni i razumijete njihove specifične karakteristike”, saopćili su iz EBA-e.

Bitcoin je postao globalni fenomen, a njegova vrijednost toliko raste, da je jedan Norvežanin uspio kupiti stan za pet hiljada bitcoina, koje je 2009. kupio za samo 24 dolara.

Eksplozivni rast podigao je uzbunu, a analitičari upozoravaju na potencijalno rušenje valute usljed nedostatka fundamentalnih podupirača.

EBA je pozvala korisnike da sa svojim digitalnim novčanicima postupaju sa istim oprezom kao i sa stvarnim. Navode kako korisnici ne bi trebali držati velike količine novca u svojim digitalnim novčanicima na duži period.

Upozorenje je stiglo nakon što su kineski analitičari primjetili da vrijednost pada i skače u jako kratkim vremenskim periodima. Kina je najveće svjetsko tržište bitcoinima, a blizu pet milijardi dolara nestalo je iz ukupne svjetske zalihe ove valute, kada je pekinška Centralna banka zabranila njeno korištenje u finansijskim institucijama.

Bitcoin je nastao na početku svjetske finansijske krize, a stvorio ga je naučnik pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Valuta je zasnovana na kriptografiji, a samo 21 milion jedinica može biti stvoren i mogu se čuvati virtualno ili na hard diskovima korisnika.

Valuta omogućava anonimni sistam plaćanja bez centralizirane strukture.