biznis
0

Evropa obilježava 20. oktobar - prvi evropski dan mikrokreditiranja

Evropski dan mikrokreditiranja (European Microfinance day) zajednički organizuju dvije evropske mikrofinansijske mreže EMN i MFC. Cilj obilježavanja europskog dana mikrokreditiranja je podizanje svijesti o mikrokreditiranju kao dobrom načinu za borbu protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti građana u Europi.
Centralni događaj je održan u Briselu, 19. oktobra, sesijom namijenjenoj predstavnicima Evropske komisije, Europskog parlamenta, Europske investicione banke, Europskog ekonomskog i socijalnog komiteta i ostalih EU institucija. Više različitih događaja biće izvedeno širom Evrope u organizaciji lokalnih partnera, mikrofinansijskih organizacija, članova EMN mreže.

Obilježavanju Europskog dana mikrokreditiranja, pridružila se i Partner mikrokreditna fondacija, koja već 19 godina pruža finansijske usluge ekonomski aktivnoj populacji koja ima otežan ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja. Partner MKF svoje poslovanje obavlja putem 60 poslovnica raspoređenih na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine

U proteklih 19 godina, Partner je plasirao blizu 400.000 mikrokredita u ukupnom iznosu od 1.212.000.000 KM. Većinu svojih kredita Partner MKF plasira u ruralna područja, tako da je od početka rada, na ova područja plasirano blizu 300.000 mikrokredita. Posebnu pažnju Partner posvjećuje uključivanju žena u biznis, a broj izdatih mikrokredita ženama iznosi 180.000. Kategorija klijenata koja je posebno važna Partner MKF su mladi. Do sada je ovoj populaciji plasirano 85.000 mikrokredita, pomažući im da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.

Partner mikrokreditna fondacija je u proteklom periodu realizovala niz uspješnih projekata. Jedan od njih je REGA projekat (Rural Employment Generation Activity),koji je implementiran u suradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, USAID-om. Zaposlenici Partnera, vršili su besplatnu tehničku pomoć od analize tla do pomoći oko uzgoja zasada i povezivanja sa otkupljivačima proizvedenog voća. Kada su u pitanju posađene količine, odnosno dunumi zemljišta koji su tom prilikom obrađeni, ukupno je zasađeno oko 1.400 dunuma zemljišta, pri čemu je najviše zasađeno maline i jagode 1230 dunuma, zatim borovnice 80 dunuma, višnje, trešnje i šljive 90 dunuma. Partnerovi klijenti su u 2015 godini proizveli sa ovih površina 1240 tona jagodičastog i koštičavog voća. U 2014 godini prema podacima Agencije za statistiku BiH ukupna proizvodnja, navedenih kultura iznosila je 32.305 tona. Upoređujući prinose naših klijenata od 1240 tona, oni su povećali ovu proizvodnju za 3,8 %. Jedan od aktivnih projekata u Partner mikrokreditnoj fondaciji je projekat energetske efikasnosti koji se implemetira u suradnji sa Green for Growth Fund, Jugoistočna Europa (GGF). Projekat energetske efikasnosti podrazumijeva kreditni proizvod za energetsku efikasnost koji se realizira uz korištenje programa eSave, dizajniranog za izračunavanje ušteda koje se ostvaruju implementacijom mjera za poboljšanje energetske efikasnosti. Od početka suradnje sa GGF fondom, od jula 2012. godine plasirano je skoro 11 miliona KM, a ostvarene su godišnje uštede od 65.291 MWh/g primarne energije i smanjenje emisije CO2 za 15.901 tonu.

Partner MKF implementira još jedan važan projekat u saradnji sa USAID-om pod nazivom „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“. Svrha projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora i stvaranje lanca vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora te povećanje korištenja solarne energije u BiH. Projekat traje do jula 2016. godine a učesnici projekta su mikropreduzetnici sa područja BiH. Pored finansijske podrške za proizvođače, ovaj projekat omogućava i svim zainteresiranim finansiranje nabavke solarnih sistema putem mikrokredita u Partner MKF i to po kamatnoj stopi 3,99%. Projekat je koncipiran kao zatvoreni krug, domaći proizvođači proizvode solarne sisteme za potencijalne korisnike, koji se finansiraju iz kredita koje pruža Partner mikrokreditna fondacija. Pored kreditne linije, projekat omogućava svim zainteresiranim,tehničku podršku koja uključuje terensku posjetu od strane proizvođača i stručne savjete za uštedu energije. Putem kreditne linije moguće je finansirati nabavku solarnih sistema za dogrijavanje prostora kao i solarne sisteme za potrebe zagrijavanja sanitarne vode. Ugradnjom solarnih sistema korisnici ostvaruju značajnije uštede u potrošnji električne energije, tako npr. solarni sistemi za dogrijavanje prostora ostvaruju uštede do 35% u potrošnji električne energije, dok solarni sistemi za sanitarnu vodu ostvaruju uštedu i do 70%. Prema iskustvima naših klijenata, solarni sistem sa tri pločasta solarna kolektora kao podrška grijanju na kotao na pellet smanji mjesečne troškove električne energije za 40%.

Pored plasiranja mikrokredita, Partner MKF pokazuje i svoju društvenu odgovornost. Prirodna katastrofa koja je u maju 2014. godine zadesila Bosnu i Hercegovinu, nanijela je nesagledive štete cijeloj zemlji, posebno stanovništvu koje živi u mjestima direktno pogođenim poplavama i klizištima. Da bi pomogli svojim klijentima i ostalim građanima, u Partner mikrokreditnoj fondaciji su pripremili jedinstven proizvod, “kredit za brzi oporavak”. Novac za ovu namjenu je osiguran u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom potpisivanjem dva značajna ugovora o kreditu. Prvi je bio u vrijednosti od 1,25 miliona eura, a sredstva iz ove kreditne linije su plasirana u veoma kratkom roku, opslužujući 531-dno domaćinstvo na ugroženim područjima. Drugi ugovor sa ovom bankom iznosio je 2,5 miliona eura, i njime je omogućeno da više od 1.000 klijenata čija imovina je pretrpjela štetu u poplavama i klizištima, obnovi svoje biznise i kuće. Korisnici su bili obavezni da u dogovorenom periodu vrate samo uzeta sredstva bez ikakve kamate, provizije i naplate troškova obrade, koje je iznimno snosila Savezna Republika Njemačka, kroz program oporavka od poplava. Partner mikrokreditna fondacija je potpisala i ugovor sa svojim osnivačem, organizacijom Mercy Corps o realizaciji projekta Revitalizacija domaćinstava i biznisa nakon poplava u BiH. Projekat finansiran od strane Office of U.S. Foreign Disaster Assistance i European Commission's Humanitarian aid and Civil Protection department imao je za cilj obnovu lokalne ekonomije i ekonomskih aktivnosti u zajednicama koje su uništene elementarnim nepogodama. U okviru projekta se vršila dodjela grant sredstava osobama koje su tokom pomenutih poplava pretrpjele štetu na biznisu i u domaćinstvu, a koji žele i mogu odmah obnoviti i pokrenuti svoju poslovnu aktivnost. “Partner” je uz organizaciju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle bio jedan od implementatora projekta koji se realizuje i uz pomoć opštinskih službi također uključenih u ove aktivnosti. U okviru projekta, u proteklom periodu je plasirano 1.124 donacije u ukupnom iznosu od oko million i sto hiljada KM. Ovo su samo od nekih projekata koji implementira Partner MKF sa svoja 302 zaposlena i svakodnevno stoje na raspolaganju svim zainteresiranim stranama.

Više o Partner MKF na www.partner.ba