biznis
5

Zbog štrajkova neizvjesne nove investicije naftnog giganta Totala

SRNA
Francuska naftna i gasna kompanija "Total" upozorila je danas da bi štrajkovi zbog kojih su zatvorene dvije rafinerije, a još dvije su u procesu zatvaranja, mogli dovesti do razmatranja da li biti novih investicija u postrojenja u Francuskoj.

Privremeno zatvaranje rafinerija rezultat je štrajka zbog planirane reforme Zakona o radu.

Direktor "Totala" Patrick Pouyanne rekao je novinarima na marginama sastanka sa akcionarima kompanije u Parizu da štrajkovi krše dogovor postignut sa radnicima prije četiri godine.

"Štrajkovi će dovesti do toga da ozbiljno razmotrimo naše investicione planove za razne lokacije", naglasio je Pouyanne.

"Total", koja je najveća evropska kompanija za preradu nafte, radi u pet od osam rafinerija i devet skladišta.

Rafinerije u Feyzinu i Normandiji danas su zatvorene zbog štrajka, dok je rad u Dongesu i Grandpuitsu u procesu obustavljanja.

Kada je Pouyanne došao na dužnost direktora "Totala" 2012. godine obećao je da će poslovanje biti unosnije do kraja 2016. godine uz velika ulaganja.

Administracija predsjednika Francoisa Hollandea i radnički sindikat CGT su u velikom sporu. Sindikat pokušava da pojača radnički protest štrajkovima i demonstracijama u lukama, rafinerijama i željeznici.

Sindikat navodi da su se protesti proširili na svih osam rafinerija u Francuskoj i da je proizvodnja umanjena za najmanje 50 posto.

U proteste su se uključili ljekari, vozači kamiona i ostali demonstranti, koji danima onemogućavaju isporuke goriva. To je pokrenulo paniku zbog moguće nestašice na stotinama benzinskih stanica.

Vlasti tvrde da postoje dovoljne zalihe goriva da se prevaziđe period protesta, ali je kompanija "Total" saopštila ranije ove sedmice da su stotine od 2.200 njenih stanica djelimično ili potpuno ostale bez goriva.

CGT je pozvao na višednevne štrajkove u željeznici i neprekidnu obustavu rada u pariskom metrou od 2. juna, sedam dana prije početka Evropskog fudbalskog prvenstva u ovoj zemlji.