biznis
1

Poljska razmatra referendum o euru

SRNA
Varšava
Varšava
Poljska razmatra održavanje referenduma o pridruživanju eurozoni, kako bi se prevazišla blokada u parlamentu povodom ovog pitanja.

Premijer Donald Tusk pomenuo je ove sedmice ideju o izjašnjavanju građana o nepopularnom euru, pošto desno orijentisana opozicija godinama naglašava da će blokirati izmjene Ustava neophodne za prelazak na evropsku valutu.

Usvajanje eura i dalje je cilj Tuska i njegove centrističke vlade, a premijer je izjavio da bi to pitanje moglo da se riješi referendumom zato što je u tom slučaju "potrebno manje glasova za pobjedu", prenio je AFP.

Prema uslovima prijema Poljske u EU 2004. godine, ova zemlja od 38 miliona stanovnika obavezna je da prihvati euro, ali joj nije postavljen krajnji rok da to učini. Varšava je obećala da će se pridružiti eurozoni do 2015. godine.

Ministar finansija Jacek Rostovski izjavio je da je podrška javnosti za taj potez presudna, ali je sugerisao da treba ukinuti uslov izlaznosti 50 posto građana na referendum za njegovu validnost.

Poljska oklijeva da pređe na euro zbog problema u 17 zemalja eurozone, koje pokušavaju da riješe dužničku krizu.

Debata o euru u Poljskoj ponovo je aktuelizovana tek u januaru, u vrijeme kada je zemlja pokušavala da osigura što više subvencija u budžetu EU u periodu od 2014. do 2020. godine.

"Ako vlada želi da se pokrene ka članstvu u eurozoni, mora to da učini odmah. To je očekivanje koje vlada u Briselu i drugdje. U protivnom ćemo biti isključeni iz učešća u donošenju važnih odluka", izjavio je Marcin Zaborovski, direktor Poljskog instituta za međunarodne poslove.

Poljska je ostvarivala značajan ekonomski rast u svakoj godini poslije pada komunizma prije dvije decenije i to je jedina članica EU kojoj je to uspijevalo i u godinama globalne finansijske krize od 2007. do 2009. godine.