biznis
46

Od sljedeće godine prestaje naplaćivanje roaminga u EU

Klix.ba
Evropska komisija donijela je novi prijedlog kojim bi se obustavilo plaćanje dodatnih troškova mobilnog roaminga u zemljama Evropske unije.

Evropljani će od sredine naredne godine moći koristiti mrežu domaćeg telekom operatera bez ikakvih dodatnih troškova, bez obzira na to gdje se nalazili i koliko vremena provode van svoje zemlje.

Međutim, ova odluka sa sobom donosi i određene uslove koje će korisnici morati poštovati, kao što je korištenje SIM kartice iz države iz koje dolaze ili iz one sa kojom imaju stabilne veze, iako još uvijek nije jasno šta Evropska komisija podrazumijeva pod "stabilnim vezama".

Komisija pokušava već godinama izbrisati dodatne troškove roaminga u cilju stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta. Napori su počeli da se ostvaraju, a juni 2017. trebao bi biti konačan rok za uspostavu roaming poziva bez dodatnih troškova za građane Evropske unije.

Komisija je ipak, u cilju smanjenja finansijskih gubitaka, prošlog mjeseca mobilnim operaterima predložila uvođenje perioda od tri mjeseca tokom kojeg bi korisnik prolazio bez dodatnih troškova roaminga, nakon čega bi mobilne usluge počele da se naplaćuju.

Ovaj prijedlog je izazvao opća negodovanja, tako da je ideja morala biti prekrojena. Novi prijedlog, dakle, ne uključuje vremenski rok niti ograničenje mobilnih podataka, ali bi se čelnici Evropske komisije ipak morali umiješati ukoliko otkriju kršenje pravila.

Sumnjivim će se smatrati korištenje više od jedne SIM kartice tokom boravka u inozemstvu, kao i drastično povećanje korištenja mobilnih podataka u odnosu na boravak u zemlji.

Još jedan problem predstavljaju i razlike u cijenama mobilnih usluga pa tako mobilni operateri u baltičkim zemljama svojim korisnicima naplaćuju pet do šest puta manje nego što to rade Njemačka ili Belgija.