biznis
9

Latvija od danas koristi euro

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Baltička zemlja Latvija 1. januara ušla je u eurozonu, koja trenutno broji 17 članica Evropske unije, iako to većina njenih stanovnika ne odobrava.

Inače, u eurozonu su 1999. godinu pristupile zemlje osnivači Njemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija, Portugal, Austrija, Finska, Irska i Luksemburg, dok se 2001. godine pridružila Grčka, 2007. godine Slovenija, 2008. Južni Kipar i Malta,  2009. Slovačka i 2011. Estonija.

Ipak, zbog unutrašnjih problema velika financijska i ekonomska kriza je duboko pogodila nekoliko članica eurozone, prije svega Grčku, Irsku, Portugal, Južni Kipar i Španiju.

Zanimljivo je da sve zemlje, osim Velike Britanije i Danske, koje su oslobođene klauzulom, moraju ući u eurozonu, kada za to ispune određene uslove.

Kriteriji za ulazak u eurozonu predstavljaju ekonomske uslove utvrđene Ugovorom o Evropskoj uniji iz 1992./1993. godine kojima se procjenjuje spremnost država članica EU-a za učešće u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije.

Sve zemlje EU-a prije prisupanja u eurozonu moraju ispuniti četiri kriterija: visok stepen stabilnosti cijena; stopa inflacije ne smije biti veća od 1,5 posto u odnosu na stopu inflacije u tri države članice EU s najstabilnijim cijenama; budžetski deficit ne smije iznositi više od tri posto BDP-a, a javni dug više od 60 posto BDP-a.

Također, od zemalja članica se očekuje učešće u evropskom monetarnom sistemu najmanje dvije godine, dok njihove nominalne dugoročne kamatne stope ne smiju iznositi više od dva posto u odnosu na kamatne stope tri države članice EU s najnižom stopom inflacije.

S druge strane, prema posljednjim podacima, ulazak Latvije u eurozonu podržava 35 posto dok se tome protivi 54 posto njenih stanovnika, ponajviše zbog straha od porasta cijena nakon prelaska na euro.

Također, od zemalja koje nisu članice eurozone i Evropske unije, kovanice eura izdaju još Monako, San Marino i Vatikan. Osim u ovim državama, euro se kao službeno sredstvo plaćanja koristi još i u Andori, Crnoj Gori, na Kosovu, kao i u francuskim prekomorskim posjedima.

Inače, prva ekonomska kriza u eurozoni pojavila se kao posljedica svjetske financijske krize koja je 2008. godine krenula iz SAD-a nakon naglog pada cijena nekretnina na američkom tržištu.