biznis
0

EU se ne slaže s MMF-ovom kritikom spasa Grčke

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija je poručila da se ne slaže s kritičkim zaključcima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi s prvim paketom pomoći za Grčku iz 2010. godine, navodeći da su neki od zaključaka "prosto pogrešni".

"Ne slažemo se stavom MMF-a da je ogroman grčki dužnički teret trebalo restrukturirati odmah, umjesto što se čekalo do 2012.", rekao je glasnogovornik Komisije Simon O'Connor, prenosi agencija France Presse.

"Pored toga, kritike MMF-a na račun napora koje je Grčka preduzela u cilju restrukture ekonomije, prosto su pogrešne i neosnovane", naveo je O'Connor.

MMF je, zajedno s EU-om i Evropskom centralnom bankom (ECB), učestvovao u oba programa pomoći Grčkoj, 2010. i 2012. Drugi paket spasa, pored većeg novčanog iznosa, podrazumjevao je ogroman otpis grčkog duga od privatnog sektora.

Fond je naveo da je prilikom odobravanja programa iz 2010. snizio svoje uobičajene standarde za održivost grčkog duga, i da su njegove prognoze za grčku ekonomiju i provođenje strukturnih reformi u toj zemlji možda bile previše optimistične.

Izvještaj MMF-a ukazuje na značajne propuste iz 2010. godine, ali i veliki dio krivice prebacuje na Grčku i EU, navodeći da nisu bile pripremljene za krizu i teške odluke, uključujući ozbiljnu restrukturu javnog duga, koja bi pomogla da prvi program pomoći bude uspješniji.

Fond navodi da je precijenio kako održivost grčkog duga, tako i sposobnost Atine da provede strukturne reforme, ukazujući i na probleme u koordinaciji s Bruxellesom i ECB oko pomoći vrijedne 110 milijardi eura.

O'Connor je ocijenio da je rekacija MMF-a preuranjena i da su ciljevi programa iz 2010. bili stabilizacija grčke ekonomije i finansijskog sektora, kao i ostanak te zemlje u eurozoni, dodajući da su te ciljeve dijelili svi članovi "trojke" kreditora.