biznis
1

Christine Lagarde: Euro ima sigurnu budućnost

FENA
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ocijenila je da euro ima sigurnu budućnost, i izrazila nadu da nijednoj evropskoj zemlji neće u budućnosti biti potreban plan Evropske unije (EU) i MMF-a za spasavanje.

"Mislim da je u velikoj mjeri bila zanemarivana politička volja da se održi, ohrabri i ojača eurozona - izjavila je Lagarde, na marginama godišnje konferencije Azijskog foruma Boao, u kinerskoj provinciji Hainan", prenosi u ponedjeljak Tanjug.

"Pred eurom je budućnost i to dugoročna", dodala je čelnica MMF-a.

Bivša ministrica Francuske smatra da su sukcesivne dužničke krize zemalja eurozone uzdrmale povjerenje na svjetskim tržištima.

Komentirajući mogućnosti izbijanja novih kriza Lagarde je rekla da "ne zna da gleda u staklenu kuglu".

"Iskreno se nadam da neće više biti članica EU kojima će biti potrebna istovremena pomoć evropskih partnera i MMF-a", kazala je ona.

Osvrćući se na kiparski slučaj, Lagarde je ocijenila da je to jedinstven slučaj i da ekonomija te zemlje predstavlja samo 0,2 posto evropske ekonomije.

"To je veoma specifičan slučaj s više aspekata", rekla je ona, apostrofirajući značaj bankarskog sektora u kiparskoj ekonomiji.

Lagard je izrazila nadu da će predstavnici EU izvući pouku iz finasijskih kriza iz dvije posljednje godine i da će "odlučiti da ubrzaju konsolidaciju eurozone“.