biznis
7

Bivši guverner Centralne banke SAD: Izlazak Grčke iz eurozone je neizbježan

Klix.ba
Bivši guverner Centralne banke SAD-a Alan Greenspan predviđa izlazak Grčke iz eurozone. Kazao je kako ne vidi ko bi više bio spremna dati kredite kako bi se podržala grčka ekonomija.

"Grčka želi ponovo pregovarati o svom spašavanju, ali mislim da to neće biti riješeno i Grčka će napustiti eurozonu", rekao je Greenspan za BBC.

Kancelar Velike Britanije George Osborne kazao je da bi izlazak Grčke iz eurozone izazvao pometnju u Velikoj Britaniji.

"Vjerujem da će Grčka vremenom izaći. Mislim da ne pomaže ni njima ni ostatku eurozone, samo je pitanje vremena kada će svi priznati da je odvajanje najbolja strategija. Problem je taj što nema načina da opstane euro osim ako se svi članovi eurozone politički integrišu, čak i da se samo fiskalno integrišu to neće funkcionisati", rekao je.

Nakon izbora u Grčkoj na kojima je pobijedila stranka Syriza, grčki ministri napravili su turneju po glavnim evropskim gradovima pokušavajući da dobiju podršku za ponovne pregovore za spas. No, volja Berlina je izuzetno mala kao i u Evropskoj centralnoj banci da mijenjaju uvjete nakon što su Evropska unija, ECB i Međunarodni monetarni fond osigurali 240 milijardi eura spasa.

"Uvjeti za spas Grčke su bili velikodušni i van svih granica", rekao je ministar finansija Njemačke Wolfgang Schaeuble prošle sedmice.

Greenspan je upozorio da je "pokušavanje održavanja 19-članog euro bloka stavljanje lanaca oko svih država". Dodao je da bi izlaskom Grčke došlo do velikog razdora jer bi i druge južne evropske zemlje morale izaći. Kancelar Osborne kazao je kako se Velika Britanija priprema za eventualni izlazak Grčke iz eurozone.

"Stajanje između Grčke i eurozone svakodnevno povećava rizik za britansku ekonomiju", rekao je kancelar.

Sam izlazak Grčke, piše BBC, izazvao bi veliku nestabilnost evropskog finansijskog tržišta što bi se odrazilo i na Veliku Britaniju, ako i ostale članice EU.