Naglo pale vrijednosti akcija
0

Eurozona se muči s problemima Grčke

FENA
Ollie Rehn
Ollie Rehn
Finansijski zvaničnici 17-člane eurozone se uoči popodnevnog sastanka u Luxembourgu muče s problemom sve dublje dužničke krize u Grčkoj nakon što su, zbog priznanja zvanične Atine da će njen budžetski deficit biti viši nego što je planirano, danas naglo pale vrijednosti akcija na svjetskim berzama.

Grčko priznanje dovodi u pitanje da li će toj zemlji biti odobrena sljedeća tranša međunarodne finansijske pomoći, pri čemu bi, ukoliko do sredine oktobra ne bude isplaćen taj iznos od osam milijardi eura, Atina mogla da se suoči s bankrotom i nemogućnošću da isplaćuje plate i penzije, prenosi AP.

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Ollie Rehn nije želio da spekuliše šta će Grčki kreditori učiniti s novim informacijama, dodavši da se "trenutno radi na procjeni da li će Grčka uz aktuelne mjere ostvariti svoje fiskalne ciljeve".

"Čini se vjerovatnim da ti ciljevi neće biti realizovani", rekao je Rehn.

Ministri finansija eurozone već su ranije istakli da na današnjem sastanku u Luxembourgu neće donijeti odluku o isplati sljedeće tranše pomoći Grčkoj, ali će ta tema sigurno biti na vrhu dnevnog reda.

Grčko ministarstvo finansija saopćilo je da će budžetski deficit ove godine pasti na 8,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) s 10,5 posto prošle godine, što je lošije od ranije postavljenog cilja od 7,4 posto BDP-a. Pored toga, prognozira se da će 2012. grčki javni dug porasti na 172,7 posto BDP-a, a javni deficit će pasti na 6,8 posto, umjesto na planiranih 6,5 posto.