biznis
0

Eurozona pred novom recesijom

SRNA
Indeks evropskih akcija danas je oslabio pod utjecajem ekonomskih podataka koji ukazuju na mogući povratak recesije u zemljama eurozone.

Indeks FTS Eurofist 300, koji se odnosi na najvrjednije evropske akcije, oslabio je za 0,6 posto, na nivo od 1 079,31 poena. Ovaj indeks trenutno je za 26 posto veći u poređenju sa minimumom na koji je bio pao u septembru prošle godine.

Berzanski trgovci trenutno procjenjuju efekte sporazuma o isplati drugog paketa pomoći Grčkoj od 130 milijardi eura.

Uslužni sektor u zemljama eurozone neočekivano je oslabio u februaru, dok je rast njemačkog proizvodnog i uslužnog sektora bio sporiji nego u prethodnom mjesecu, pokazuju nova istraživanja o poslovnim aktivnostima.

"Ekonomija eurozone i dalje je zaglavljena u nižoj brzini. Indikativno je da ekonomski rast opada, možda se donekle i smanjuje, ali se ne dešava veliko usporenje", izjavio je ekonomista Commerce Bank.

Euro je također osjetio efekte pritiska, pa je kurs evropske valute prema dolaru danas oslabio za 0,1 odsto, na 1,322 dolara.

"Iako uslovi za poslovanje pokazuju znake stabilizovanja od početka godine, za razliku od duboke depresije krajem prošle godine, to ne znači da eurozona više nije u opasnosti", izjavio je Chris Williamson, glavni ekonomista agencije za obradu ekonomskih podataka Markit.
On smara da u narednih nekoliko mjeseci potražnja za robom i uslugama mora značajno da poraste da bi eurozona krenula putem stabilnog privrednog rasta.

Investitori strahuju da Grčka neće biti u stanju da provede nove oštre mjere štednje, na koje je pristala da bi dobila dodatnu pomoć i izbjegla bankrot.