biznis
0

Europa: Berze najslabije u posljednjih 26 mjeseci

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Akcije na evropskim berzama oslabile su danas na najniži nivo u posljednjih 26 mjeseci pod uticajem bojazni da zvaničnici ne mogu da nađu stalno rješenje za dužničku krizu u evrozoni i pojačanog straha od bankrota Grčke.

Francuske banke, koje su veoma izložene dugovima perifernih zemalja evrozone, naročito su teško pogođene zbog bojazni da bi agencija Mudi mogla da im umanji kreditni rejting poslije tromjesečne analize.

BNP Pariba, Societe Generale i Credit Agricole oslabile su za 11,1 do 12 odsto.

Evropski bankarski indeks STOKS 600 oslabio je za 4,7 procenanata i trenutno je najmanji od marta 2009. godine.

Investitori osjećaju nesigurnost jer na sastanku finansijskih zvaničnika Grupe sedam najrazvijenijih zemalja nije usvojen detaljan plan o jačanju evropskih ekonomija, dok njemački političari sve češće govore o mogućem bankrotu Grčke.

"Jasno je da ovo nisu dobre vijesti za tržište. To su loše vijesti za banke i tržišta dionicama. Sve ovo pojačava pritisak na njih", izjavio je glavni strateg "Brewin Dolphin".

Panevropski indeks najskupljih dionica FTSE Eurofist 300 oslabio je tokom jutarnje trgovine za 3,3 odsto, na 885,15 poena. 
Ovaj indeks u petak je izgubio 2,2 odsto, poslije povlačenja njemačkog stručnjaka Jirgena Štarka sa položaja člana upravnog odbora Evropske centralne banke, zbog neslaganja sa njenim programom kupovine državnih obveznica ugroženih zemalja.